Je begrijpt beter hoe hormonen lichaam en geest beïnvloeden. Meer nog dan het brein bepalen hormonen wat je voelt, denkt en doet. Auteur en internist-endocrinoloog Max Nieuwdorp ondervond aan den lijve hoe krachtig deze stoffen zijn. De leverkanker van zijn zoontje gaf hem en zijn destijds zwangere vrouw veel stress. Daardoor raakte het stresshormoon cortisol bij de nog ongeboren dochter ontregeld, waardoor zij na haar geboorte last kreeg van slapeloosheid en – als enige in het gezin – moet letten op haar gewicht.

Je doet verrassende weetjes op. Zo leer je dat vrouwen en mannen op latere leeftijd hormonaal steeds meer op elkaar gaan lijken: bij vrouwen stijgt het testosteron en bij mannen stijgen de oestrogenen. Mannen kunnen daardoor wat zachter worden, maar ook kaler en somberder. Vrouwen worden juist rationeler en krijgen wat meer haar op hun kin.

Je leert de zin van de onzin over hormonen te onderscheiden. Veel van wat je op internet leest over hormonen is uit zijn verband getrokken. Wat bijdraagt aan een evenwichtige hormoonhuishouding is een gezonde leefstijl: voldoende slaap, beweging en niet te veel stress. Nu snap je ook waarom er voor het eerst een generatie jongvolwassenen is die kleiner is dan hun ouders: door steeds maar op hun schermpjes te kijken, missen ze diepe slaap, waardoor ze minder groeihormonen aanmaken, vermoedt Nieuwdorp.

Max Nieuwdorp, Wij zijn onze hormonen, De Bezige Bij, € 22,99