Je goede voornemens in 4 stappen echt haalbaar

 • 1480 woorden
 • leestijd is 8 minuten
 • Foto: Getty Images
Dit jaar geen voornemens die sneuvelen, maar doelen die je daadwerkelijk gaat halen. De wetenschappelijk onderbouwde WOOP-methode helpt je doelen formuleren en realiseren.

Kinderen zijn enorm goed in voornemens verzinnen. Ze kunnen je stralend vertellen dat ze later een auto gaan uitvinden die geen brandstof nodig heeft. Of een beroemd popster zullen worden en een villa vol videowalls en apparaten bewonen. Reuze schattig vinden we dat. Tot die kinderen pubers worden en tijdens het bloemrijk uitweiden over nieuwe fantastische toekomstplannen ontdekken dat hun wiskundeboek in de trein is blijven liggen. Dan zeggen we streng: haal jij eerst maar eens je schooldiploma.

Maar doen we het zelf nou echt zo veel beter? Wees eens eerlijk, zo rond de jaarwisseling. Welke goede voornemens heb je gemaakt voor 2017? En hoeveel reëler zijn die dan de prachtige plannen van zo’n puber? In de zin van gecheckt op haalbaarheid, vertaald in praktische stappen, enzovoorts? Ook volwassenen zijn daar vaak niet goed in.

Log in om verder te lezen.

Klaar voor de start-tips

Nog wat extra inspiratie nodig voor het maken van goede voornemens? Recent onderzoek leverde de volgende inzichten op:

 • Beperk je doelen. Wie zich te veel tegelijkertijd voorneemt, komt onvermijdelijk voor de keuze tussen twee dingen te staan. Ga ik vanavond naar de sportschool of kruip ik vroeg in bed? Zet ik dit bedrag opzij voor die verre reis of voor meer pensioen? Zulke afwegingen ondermijnen je doelgerichtheid: ze brengen je aan het twijfelen, vreten energie en geven je al snel het gevoel dat je het toch nooit goed doet.
  Bron: D. Soman en M. Zhao, The fewer the better, Journal of Marketing Research, 2011
 • Breek grote doelen op in substapjes. Heb je lang niets aan sport gedaan, dan is het voornemen om driemaal per week vijf kilometer te gaan hardlopen wel erg hoog gegrepen. Begin liever met driemaal per week een lunchwandeling van een kwartier, adviseert sportpsychologe Emily Mailey. Houd je dat een maand vol, dan is je eerste succes binnen en kun je met meer zelfvertrouwen je verwachtingen opschroeven.
  Bron: site ScienceDaily, januari 2015
 • Leg je voortgang vast. Hoe vaker je tussentijdse resultaten noteert, hoe groter de kans dat je het doel bereikt. Houd dus nauwgezet bij hoeveel je drinkt, hoelang je hebt gesport of waaraan je geld uitgeeft. Let op: Britse onderzoekers constateerden dat het loont precies datgene te monitoren wat je anders wilt zien, want dat heeft het grootste effect. Wie bijvoorbeeld kilo’s wil kwijtraken, moet dus gewichtsnotities maken en geen eetdagboek bijhouden. Van dat laatste ga je waarschijnlijk wel verantwoorder eten, maar niet per se meer afvallen.
  Bron: B. Harkin, T. Webb e.a., Does monitoring goal progress promote goal attainment?, Psychological Bulletin, 2015
 • Verbied jezelf zo min mogelijk. Dat geeft je namelijk meer het gevoel dat je moet afzien dan de strategie waarin je jezelf aantrekkelijke alternatieven voor ogen houdt, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Ze vergeleken hoe mensen met veel en met weinig zelfbeheersing hun dieetvoornemens concreet maakten. Mensen met weinig zelfbeheersing bleken uit te blinken in het opsommen van calorierijke heerlijkheden die ze zichzelf gingen ontzeggen, terwijl de groep met veel zelfbeheersing focuste op het produceren van lijsten vol aantrekkelijke alternatieven voor dikmakers. In plaats van zichzelf chips en chocolade te verbieden, verlekkerden ze zichzelf dus aan hun favoriete fruit – en dat maakte hun dieetvoornemens een stuk minder deprimerend.
  Bron: M.E. David en K.L. Haws, Saying ‘no’ to cake or ‘yes’ to kale, Psychology & Marketing, augustus 2016
 • Wantrouw je zelfbeheersing. Uit recent Canadees onderzoek kwam naar voren dat proefpersonen die minder verleidingen rapporteerden, hun persoonlijke doelen het vaakst behaalden. Vaker zelfs dan mensen die hoog opgaven van hun eigen discipline. Vermoedelijke reden: niemands zelfbeheersing is oneindig, na drie keer ‘nee’ zeggen tegen iets verleidelijks slaat bijna iedereen de vierde keer toch toe. Blijf dus gewoon uit de buurt van die koekjes, sigaretten, drankjes of waar je verder ook maar mee wilde minderen.
  Bron: M. Milyavskaya en M. Inzlicht, What’s so great about self control?, Social Psychology and Personality Science, nog te verschijnen
Rethinking Positive Thinking
Boekentip

Rethinking Positive Thinking

Gabriele Oettingen
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Een maand zonder alcohol

We drinken vijf keer zoveel alcohol als in de jaren zestig. Toen redacteur Anne Pek ontdekte hoe ong...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Nog steeds last van mijn dominante vader

Lees verder
Artikel

Voedingsgekte – Waarom maken we ons zo druk over eten?

Lees verder
Verhaal

Schrijven helpt: oefeningen om mee aan de slag te gaan

Lees verder
Column

Lief voor jezelf

Lees verder
Artikel

Maak de balans op

Lees verder
Artikel

Oefening maak de balans op

Lees verder
Video

5 tips om af te vallen (zonder dieet)

Bekijk video