Eten voor de wetenschap

Zet een waterdampmachine boven het buffet en de salades vliegen weg. Maar als je wilt dat mannen biologisch gaan eten, moet je er vooral niet bij zeggen dat het biologisch is. Die kennis heeft het Restaurant van de Toekomst al opgeleverd. Aan tafel in een kantine die álles van je wil weten.

Op het eerste gezicht is het een gewone kantine: strak vormgegeven buffetten waar je je van salades, verse soepen, sapjes en zuivel kunt bedienen. In de hoek staat een machine waar je zelf robuuste plakken van een pain de campagne kunt snijden.

Online training

Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Inclusief dagboek-app
  • Volg de training in je eigen tempo

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Wat je niet ziet, is de controlekamer waar de beelden binnenkomen van de eindeloze hoeveelheid camera’s die in het restaurant hangen. Iedere stap die je zet, iedere hap die je neemt, wordt geregistreerd en geanalyseerd door wetenschappers. Leidt het zelf snijden van brood tot ander beleggedrag? Is de opstelling van de eethoekjes van invloed op de voedselkeuze? Niets blijft onopgemerkt in het Restaurant van de Toekomst, een onderdeel van de Universiteit Wageningen.

Eetgedrag manipuleren

Het Restaurant van de Toekomst is een levend laboratorium, bedoeld om eetgedrag te manipuleren en te bestuderen. Het wordt deels gefinancierd door commerciële partijen als Sodexo, Noldus it en Kampri Group, en de proefpersonen zijn medewerkers van de universiteit. Iedereen die het restaurant betreedt, weet dat alles wordt gemonitord. Wie geen toestemmingsverklaring tekent, mag nog geen appel afrekenen.

Een constructie die unieke informatie oplevert, zegt Nico Heukels, directeur van de Stichting Restaurant van de Toekomst. ‘Je kunt wel camera’s ophangen in

Log in om verder te lezen.

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Mannen met een vrouwenziekte

Obsessief bezig zijn met eten, alles weer uitbraken, laxeermiddelen gebruiken – het beeld van eets...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Fara Bellinga: ‘Herinneringen vastleggen vind ik zo waardevol’

Fara (30) en Daniel Bellinga (39) zijn ouders van Luan (6), Lucilla (4) en Luxy (1). Elke ochtend om...

Lees verder
Artikel

Vis maakt puber slim

Lees verder
Artikel

Verboden vruchten

Lees verder
Artikel

Wat beïnvloedt ons eetgedrag

Lees verder
Artikel

Voedsel voor de geest

Lees verder
Artikel

Fruitige types koken niet

Lees verder
Artikel

We zijn wat we aten

Lees verder