Op het eerste gezicht is het een gewone kantine: strak vormgegeven buffetten waar je je van salades, verse soepen, sapjes en zuivel kunt bedienen. In de hoek staat een machine waar je zelf robuuste plakken van een pain de campagne kunt snijden.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Wat je niet ziet, is de controlekamer waar de beelden binnenkomen van de eindeloze hoeveelheid camera’s die in het restaurant hangen. Iedere stap die je zet, iedere hap die je neemt, wordt geregistreerd en geanalyseerd door wetenschappers. Leidt het zelf snijden van brood tot ander beleggedrag? Is de opstelling van de eethoekjes van invloed op de voedselkeuze? Niets blijft onopgemerkt in het Restaurant van de Toekomst, een onderdeel van de Universiteit Wageningen.

Eetgedrag manipuleren

Het Restaurant van de Toekomst is een levend laboratorium, bedoeld om eetgedrag te manipuleren en te bestuderen. Het wordt deels gefinancierd door commerciële partijen als Sodexo, Noldus it en Kampri Group, en de proefpersonen zijn medewerkers van de universiteit. Iedereen die het restaurant betreedt, weet dat alles wordt gemonitord. Wie geen toestemmingsverklaring tekent, mag nog geen appel afrekenen.

Een constructie die unieke informatie oplevert, zegt Nico Heukels, directeur van de Stichting Restaurant van de Toekomst. ‘Je kunt wel camera’s ophangen in

Log in om verder te lezen.