Zijn AGEs de aanstichters van verouderingsziekten?

Vroeger waren het gluiperds van buiten die ons bedreigden. ­Cholera, pest, malaria. Als de een niet toesloeg, was het de ander wel. Of er kwam een hongersnood voorbij.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Tegenwoordig gaan nog maar weinig westerlingen dood aan dergelijke externe ellende. De meesten sterven nu aan de gevolgen van hun eigen gedrag. En aan hun welvaart. Want diabetes, hart- en nierziekten, kanker en dementie zijn behalve verouderingsziekten ook onmiskenbaar welvaartsziekten, die zich bovendien vaak in combinatie openbaren. Het is dan ook geen ouderwetse epidemie die ons nu bedreigt, zegt de Amerikaanse diabetesonderzoekster Helen Vlassara; het is een polyepidemie.

Vlassara’s land is natuurlijk koploper in deze polyepidemie – in de vs is een op de drie volwassenen obees en heeft 8 procent diabetes. Maar van de volwassenen in Nederland heeft ook al 13 procent ernstig overgewicht. Daarnaast is een op de drie ‘gewoon’ te dik. Het aantal diabetespatiënten is tussen 2001 en 2011 verdubbeld, waarbij de aandoening steeds jonger toeslaat. Er zijn steeds meer nierpatiënten en ook de kanker- en alzheimercijfers stijgen.

We doen dus iets fout. Maar wat? Sommige onderzoekers zien gebrek aan beweging als hoofdoorzaak, anderen zoeken het vooral in de voedingshoek. Waren tot voor kort vetten

Log in om verder te lezen.