Macht en waanzin

Niets is zo fataal voor het krachtige imago van een heerser als ziekte, geestelijke aftakeling en verval. In de jaren negentig zagen we dat bij Jeltsin, vijfhonderd jaar geleden gebeurde het keizer Karel. De eerste viel tijdens toespraken stil - of om, de tweede zou aan een ouderdomsdepressie hebben geleden en zijn eigen begrafenis hebben geënsceneerd. Met afbrokkeling van macht als gevolg. De tentoonstelling Gestoorde vorsten in het Museum Dr. Guislain in Gent brengt niet alleen treffend in beeld hoe macht wordt aangetast door aftakeling, ook de ingebeelde macht en de waanzin van de macht staan in de schijnwerpers.

Museum Dr. Guislain ligt in de zuidvleugel van het gelijknamige psychiatrisch centrum, België’s eerste ‘krankzinnigentehuis’. Het gebouw, opgetrokken in de jaren vijftig van de negentiende eeuw, is met zijn Romaans-Byzantijnse stijl een lust voor het oog. Dokter Guislain, oprichter van het huis, had daar duidelijke bedoelingen mee. ‘Het is noodzakelijk dat dit bouwwerk, bedoeld voor personen die aan (psychische) stoornissen lijden, het oog weet te strelen, de geest verlicht, op de harten inwerkt, de tevredenheid bevordert en, indien mogelijk, in de zieke het gevoel van geluk oproept’, zo schreef hij in 1861.

De bloedgravin

De eerste gestoorde vorsten tonen zich al in een van de prachtige binnentuinen, gegoten in brons en opgesteld in de galerij. Maar de echte waanzinnige verhalen komt de bezoeker pas binnen te weten. Zoals bijvoorbeeld dat van de negentiende-eeuwse Belgische prinses Charlotte, die voor korte tijd keizerin was van Mexico en zich nog steeds in die rol waande toen ze al jaren terug was in België. Bestempeld als gestoorde werd ze opgesloten in een kasteel in een buitenwijk van Brussel, waar ze volgens de geruchten haar dagen sleet door gesprekken te voeren met een levensgrote pop in keizerlijk gewaad. Bezoekers sprak ze pas aan nadat ze

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Sociale activiteit houdt jong

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Column

Bescheiden

Lees verder
Artikel

Marten Toonder: ‘Van binnen ben ik altijd dezelfde gebleven’

Lees verder
Artikel

Yvonne Kroonenberg

Lees verder
Advies

Hoe ga ik om met het machtsvertoon van mijn moeder

Lees verder
Artikel

Is de baas een bullebak?

Lees verder
Advies

Mijn vrouw wil dat we conflicten op haar manier oplossen

Lees verder