Mist in het brein

Waarom raakt één op de drie 85-plussers verward, vergeetachtig en gedesoriënteerd? De wetenschap is er nog steeds niet uit, al wordt er koortsachtig gewerkt aan een vaccin tegen Alzheimer. De laatste stand van het onderzoek.

De oorzaken van dementie

‘Natuurlijk ben ik bang dat ik net zo zal eindigen,’ zei Karla Peijs een paar maanden geleden in Opzij. ‘Als ik mijn sleutels vergeet, is dat heel anders dan wanneer jij je sleutels vergeet.’

De 62-jarige demissionair minister van Verkeer en Waterstaat had het over haar moeder, die de laatste jaren van haar leven aan de ziekte van Alzheimer leed. Peijs verwoordde een angst die veel mensen kennen. En die nog veel meer mensen zullen leren kennen. Want Alzheimer rukt op. Niet alleen doordat het aandeel van ouderen in onze totale bevolking groeit, ook doordat die ouderen steeds ouder worden. En hoe ouder, hoe vaker dement: van de negentigplussers heeft 40 procent Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie – gekenmerkt door vergeetachtigheid, verlies van cognitieve functies en uiteindelijk het totale onvermogen om zelfstandig te functioneren.

Op dit moment telt Nederland zo’n 200.000 à 250.000 Alzheimer-patiënten. ‘En daar komen twintigduizend nieuwe gevallen per jaar bij,’ zegt neuro­loog Philip Scheltens, hoofd van het Alzheimercentrum aan de Vrije Universiteit. ‘In 2040 zal ons land zo’n half miljoen dementerenden tellen.’ Oftewel: bijna twee keer de bevolking van de gemeente Utrecht.

Verschrompeld hersenweefsel

De groei van het aantal dementerenden is een bom

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Woonwijk voor ouderen met dementie: Net als thuis

In het ‘Gooise’ huis tinkelen kroonluchters, in het ‘Indische’ huis wordt wat warmer gestook...

Lees verder
Kort

3 keer het mooie van mantelzorg

Zorgen voor een ziek of oud familielid kan heel zwaar zijn. Maar volgens David Roth, hoogleraar gene...

Lees verder
Interview

Oud-verpleeghuisarts Bert Keizer: ‘Natuurlijk is euthanasie eng’

Lees verder
Artikel

Appelsap tegen alzheimer

Lees verder
Artikel

Wie zorgt straks voor onze ouders?

Lees verder
Video

5 vragen over dementie

Bekijk video
Kort

Ook dít zijn symptomen van dementie

Lees verder
Artikel

Als je ouders dement worden

Lees verder