Mist in het brein

Waarom raakt één op de drie 85-plussers verward, vergeetachtig en gedesoriënteerd? De wetenschap is er nog steeds niet uit, al wordt er koortsachtig gewerkt aan een vaccin tegen Alzheimer. De laatste stand van het onderzoek.

De oorzaken van dementie

‘Natuurlijk ben ik bang dat ik net zo zal eindigen,’ zei Karla Peijs een paar maanden geleden in Opzij. ‘Als ik mijn sleutels vergeet, is dat heel anders dan wanneer jij je sleutels vergeet.’

De 62-jarige demissionair minister van Verkeer en Waterstaat had het over haar moeder, die de laatste jaren van haar leven aan de ziekte van Alzheimer leed. Peijs verwoordde een angst die veel mensen kennen. En die nog veel meer mensen zullen leren kennen. Want Alzheimer rukt op. Niet alleen doordat het aandeel van ouderen in onze totale bevolking groeit, ook doordat die ouderen steeds ouder worden. En hoe ouder, hoe vaker dement: van de negentigplussers heeft 40 procent Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie – gekenmerkt door vergeetachtigheid, verlies van cognitieve functies en uiteindelijk het totale onvermogen om zelfstandig te functioneren.

Op dit moment telt Nederland zo’n 200.000 à 250.000 Alzheimer-patiënten. ‘En daar komen twintigduizend nieuwe gevallen per jaar bij,’ zegt neuro­loog Philip Scheltens, hoofd van het Alzheimercentrum aan de Vrije Universiteit. ‘In 2040 zal ons land zo’n half miljoen dementerenden tellen.’ Oftewel: bijna twee keer de bevolking van de gemeente Utrecht.

Verschrompeld hersenweefsel

De groei van het aantal dementerenden is een bom

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hoe is het om dementie te hebben?

Om de naasten van mensen met dementie beter te laten begrijpen wat er aan de hand is, is er een spec...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Artikel

Sociale activiteit houdt jong

Lees verder
Kort

Gezellig dagje met een dementerende

Lees verder
Artikel

Minder koolhydraten, minder alzheimer? Even checken

Lees verder
Artikel

Wetenschapsjournalist Jon Palfreman: ‘Parkinson plundert je’

Lees verder
Artikel

Alzheimer, Asperger en andere psychopioniers

Lees verder
Interview

Cynthia: ‘Mijn man is 39 en heeft alzheimer’

Lees verder