De ontwikkeling van het lichaam

0 jaar

Brilletje nodig?

Een pasgeboren kind is behoorlijk bijziend. Voorwerpen op een afstand van ongeveer 25 centimeter zien ze het scherpst. Dat is niet toevallig, want het is de afstand tussen de gezichten van moeder en kind tijdens het geven van borstvoeding. Baby’s besteden al vanaf hun geboorte meer aandacht aan gezichten – het liefst aan vrolijke gezichten – dan aan andere vormen.

9 maanden

Wat vindt mama?

Bij een nieuw voorwerp kijkt een kind vaak eerst naar zijn ouders voordat hij het aanraakt. Als hij ziet dat zijn moeder naar hetzelfde kijkt en lacht, weet hij dat het ongevaarlijk is. Maar als zijn moeder bezorgd kijkt, dan is het kind op zijn hoede.

1 jaar

Actie

Rond 1 jaar doen de meeste kinderen hun eerste stapjes, los van hun ouders. Hoewel ze nog vaak vallen, blijven ze oefenen. Met 17 maanden kunnen ze traplopen, met 20 maanden een bal schoppen en met 24 maanden springen.

2 jaar

Zindelijkheid

Jonge kinderen zijn tot 15 maanden nog niet in staat om hun blaas en darmen onder controle te houden. Rond 2 jaar zijn de meeste kinderen bezig met zindelijkheidstraining.

rond 8 jaar

Dikkerdjes

Een op de acht kinderen is te dik, en dat is vooral te zien bij 5

Log in om verder te lezen.