Van de wieg tot het graf

De ontwikkeling van het lichaam 0 jaar Brilletje nodig? Een pasgeboren kind is behoorlijk bijziend. Voorwerpen op een afstand van ongeveer 25 centimeter zien ze het scherpst. Dat is niet toevallig, want het is de afstand tussen de gezichten van moeder en kind tijdens het geven van borstvoeding. Baby’s besteden al vanaf hun geboorte meer […]

De ontwikkeling van het lichaam

0 jaar

Brilletje nodig?

Een pasgeboren kind is behoorlijk bijziend. Voorwerpen op een afstand van ongeveer 25 centimeter zien ze het scherpst. Dat is niet toevallig, want het is de afstand tussen de gezichten van moeder en kind tijdens het geven van borstvoeding. Baby’s besteden al vanaf hun geboorte meer aandacht aan gezichten – het liefst aan vrolijke gezichten – dan aan andere vormen.

9 maanden

Wat vindt mama?

Bij een nieuw voorwerp kijkt een kind vaak eerst naar zijn ouders voordat hij het aanraakt. Als hij ziet dat zijn moeder naar hetzelfde kijkt en lacht, weet hij dat het ongevaarlijk is. Maar als zijn moeder bezorgd kijkt, dan is het kind op zijn hoede.

1 jaar

Actie

Rond 1 jaar doen de meeste kinderen hun eerste stapjes, los van hun ouders. Hoewel ze nog vaak vallen, blijven ze oefenen. Met 17 maanden kunnen ze traplopen, met 20 maanden een bal schoppen en met 24 maanden springen.

2 jaar

Zindelijkheid

Jonge kinderen zijn tot 15 maanden nog niet in staat om hun blaas en darmen onder controle te houden. Rond 2 jaar zijn de meeste kinderen bezig met zindelijkheidstraining.

rond 8 jaar

Dikkerdjes

Een op de acht kinderen is te dik, en dat is vooral te zien bij 5

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vergeetachtige ouderen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Digitaal opvoeden: 1 dag zonder scherm

Wanneer leg je die smartphone of tablet nou achter slot en grendel? Hoe maak je je kind weerbaar teg...

Lees verder
Advies

Mijn demente moeder weigert hulp

Lees verder
Artikel

Studeren met een rijper brein

Lees verder
Advies

Ik draai op voor de mantelzorg van mijn moeder

Lees verder
Artikel

Hersenen: laat ze kraken!

Lees verder
Artikel

Jong oud

Lees verder
Artikel

Komt wijsheid met de jaren?

Lees verder