Alzheimer in de wacht

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je hersenen slechter gaan functioneren doordat zich er misvormde eiwitten opstapelen. Alzheimer! Gelukkig laat recent onderzoek zien dat je de symptomen hiervan wel kunt uitstellen. En wel door een duidelijk doel in het leven te hebben. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers nadat ze ruim tweehonderd ouderen onderzochten. […]

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je hersenen slechter gaan functioneren doordat zich er misvormde eiwitten opstapelen. Alzheimer!

Gelukkig laat recent onderzoek zien dat je de symptomen hiervan wel kunt uitstellen. En wel door een duidelijk doel in het leven te hebben. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers nadat ze ruim tweehonderd ouderen onderzochten. De mensen die nog ergens naartoe zeiden te werken, bleken betere denkfuncties te hebben – zelfs als hun brein al behoorlijk was aangetast door eiwitplaques. Tot een vergelijkbaar resultaat kwam onlangs de Duitse gerontoloog Johannes Schröder; hij stelde vast dat zestigplussers die hun hersens zeer goed ‘onderhielden’ met cognitieve hobbies als lezen en puzzels maken, twaalf jaar later liefst 62 procent minder vaak Alzheimer-symptomen hadden.

Andere recente onderzoeken leveren de volgende anti-Alzheimer-tips op:

* Mijd rokers. Meerokende zestig-plussers hebben ruim tweemaal zoveel kans op Alzheimer, blijkt uit Chinees onderzoek.

* Eet maximaal 2100 calorieën per dag. Daarboven geldt volgens Amerikaans onderzoek: hoe meer calorieën, hoe groter de kans op geheugenproblemen.

* Eet vette vis. De Amerikaanse onderzoeker Nikolaos Scarmeas stelde vast dat zeventig-plussers die dat deden, lagere concentraties van bepaalde ‘slechte’ aminozuren in hun bloed hadden.

Effect of purpose in life (…), Archives of General Psychiatry, mei 2012

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Dement door luchtvervuiling

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Zo krijg jij meer moed

We hebben allemaal wel iets wat we graag zouden willen, maar niet durven. Dat kan van alles zijn: je...

Lees verder
Artikel

Wie zorgt straks voor onze ouders?

Lees verder
Artikel

Foto’s helpen demente ouderen

Lees verder
Artikel

Wetenschapsjournalist Jon Palfreman: ‘Parkinson plundert je’

Lees verder
Artikel

Leven met Alzheimer: hoe lang nog?

Lees verder
Interview

Oud-verpleeghuisarts Bert Keizer: ‘Natuurlijk is euthanasie eng’

Lees verder
Interview

Anne-Mei The: ‘Voor verzorgenden is lastig te begrijpen wat dementie echt is’

Lees verder