‘We hebben een kast vol dooie mussen’. Aldus Peter Hoogen doorn, voorzitter van de Parkinson Patiënten Vereniging toen hem onlangs gevraagd werd naar zijn mening over de ophef rond thc 346, een stof die volgens onderzoekers aan de Katho lieke Universiteit Nijmegen de ziekte van Parkinson zou kunnen stoppen. Helemaal ongelijk kun je Hoogendoorn niet geven. Ten eerste was het effect van thc 346 alleen nog maar uitgetest op apen en de stap van het gedrag van apen naar dat van mensen is nog steeds groot. Ten tweede is het de vraag hoeveel patiënten met de ziekte van Parkinson werkelijk baat zullen hebben bij toediening van deze stof.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Dopaminecellen zijn essentieel voor de uitvoering van een beweging, maar helaas kan de ziekte van Parkinson pas herkend worden als maar liefst tachtig procent van deze cellen dood is.

thc 346 kan men dus pas inzetten als de patiënt het merendeel van zijn dopaminecellen heeft verloren en dat is veel te laat.

Het wachten is op een test die de ziekte van Parkinson in een zeer vroeg stadium vaststelt. Onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam proberen momenteel vast te stellen of mensen met de ziekte van Parkinson bepaalde tekenen van hun

Log in om verder te lezen.