In de weken, maanden en jaren die volgden, werd dat verschil alleen maar zichtbaarder. De een is als de dood voor enge plaatjes, gaat gillen als haar zussen ruziemaken en kan aan de geur in de kamer identificeren wie er ’s morgens op bezoek is geweest.

Training Hoogsensitiviteit als kracht
Training

Training Hoogsensitiviteit als kracht

  • Leer omgaan met prikkels en overprikkeling
  • Leer je grenzen herkennen en bewaken
  • Krijg toegang tot de besloten HSP-Facebookgroep
  • Nu met gratis Hooggevoelig special t.w.v. 9,99
Bekijk de training
Nu maar
99,-

De ander wandelt door het leven met een laconieke onverstoorbaarheid, vertoeft graag in haar eigen rijke fantasie en heeft een fascinatie voor spannende onderwerpen als botjes en begrafenissen.

Als zes jaar tweelingmoederschap me één ding heeft geleerd, dan is het hoe compleet verschillend we al beginnen aan onze reis op aarde – zelfs als we met drie minuten verschil landen in precies hetzelfde nest.

Het grappige is dat de wereld van de wetenschap in de afgelopen jaren dezelfde les lijkt te leren. Steeds meer onderzoekers en medici raken ervan doordrongen dat one size doesn’t fit all.

Of het nu gaat om het inzicht dat onze set darmbacteriën net zo uniek is als onze vingerafdruk, of dat het bij psychische belasting behulpzamer is om te kijken naar iemands persoonlijke klachtenpatroon dan om door te zoeken naar het passende etiket.

De wetenschap krijgt meer oog voor het unieke – en dat is mooi, zeg ik vanuit mijn kleine tweelinglaboratorium in de huiskamer, waar elke dag een levende demonstratie is van het aangeboren verschil.

Voor deze editie dook redacteur Dagmar van der Neut in het raadsel van prikkelgevoeligheid, vijf jaar nadat we een lans braken voor de hoogsensitieve mens. En ontdekte ook daar een veel genuanceerder antwoord dan alle populaire blogs en boeken ons inmiddels proberen op te dringen.

Training HSP@work: zo blijf je in balans
Training

Training HSP@work: zo blijf je in balans

  • Ontdek je talenten als HSP
  • Leer hoe je fijne werkomstandigheden creëert
  • Inspirerende video’s en onderzoeksresultaten van HSP-expert Esther Bergsma
Bekijk de training
Nu maar
49,-

Want nee, de manier waarop we stimuli filteren en verwerken, is niet voor iedereen hetzelfde – zoals er ook vele redenen zijn waarom je tijdelijk of blijvend minder prikkels kunt hebben.

En nee, het klopt evenmin dat ons brein ‘het moderne leven’ niet aankan; het is misschien wel ons meest adaptieve orgaan, ontworpen om ons zelfs in onbekende situaties te redden. Al kan het ook voor de meest onverstoorbare hersentjes geen kwaad om af en toe af te schakelen.

Je zintuiglijke prikkelgevoeligheid onderzoeken? Download hier gratis je persoonlijke ontprikkelplan.