Waarom diëten geen zin heeft – en wat wél werkt

  • 383 woorden
  • leestijd is
  • 2 minuten
Diëten werken niet. Als je écht wilt afvallen, hebben kleine aanpassingen van eetgewoonten veel meer effect, zeggen wetenschappers. Stop met calorieën tellen en ga in plaats daarvan je ongezonde eetgedrag veranderen.

Mensen zijn zich vaak helemaal niet bewust van hun ongezonde eetgewoonten. Daardoor eten ze ongemerkt meer dan ze willen – en lukt het hun niet om blijvend gewicht te verliezen of komen ze juist steeds meer aan. Al die ellende, het geworstel, de energie die diëten kosten, terwijl het uiteindelijk helemaal geen zin heeft. Dat is zo zonde.

Wij deden onderzoek onder bijna 1.500 mensen die willen afvallen.

Dit zijn de vijf meest gemaakte ‘eetfouten’, zo bleek uit het onderzoek:

Online training

Denk je slank

  • Ontwikkel een sterke wilskracht
  • Ontdek eetgewoontes die bij je passen
  • Afvallen met blijvend resultaat

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

1. Op dieet gaan. Ruim de helft (55%) van de mensen die willen afvallen doet regelmatig aan de lijn, waarbij ze tijdelijk (veel) minder eten. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit niet werkt: 80% van de mensen die door een dieet flink gewicht verliezen, zijn na vier à vijf jaar weer terug op hun oude gewicht. Of zijn zelfs zwaarder dan daarvoor.
2. Eten voor de televisie. Ruim de helft (51%) van de mensen die willen afvallen eet geregeld terwijl ze iets anders doen, zoals televisiekijken. Terwijl je voor de tv 10% meer eet.
3. Standaard lekkers in huis halen. Bijna de helft (46%) heeft vaak of bijna altijd lekkere dingen in huis, zoals chips, koek, chocolade en snoep. Terwijl het heel moeilijk is om daarvan af te blijven als het onder handbereik ligt – en helemaal als het in het zicht ligt.
4. Grote porties nemen. Ruim een derde (37%) kiest niet voor de kleinste portie als er een keuze is. Terwijl porties, bijvoorbeeld van snacks en frisdrank, door de jaren heen steeds groter geworden zijn. Dus wat nu small is, was een aantal jaar geleden nog medium.
5. Niet naar je lichaam luisteren. 40% herkent de signalen van hun lichaam dat ze genoeg hebben gegeten, niet. Ze eten gewoon door, dus die grote portie gaat helemaal op.

Ga niet op dieet
Diëten werken dus niet. Wat kun je wel doen om op een gezonde, blijvende manier af te vallen? Deze maand besteden we aandacht aan dit onderwerp. Bekijk de video voor het ‘dieetleed’ van mensen op straat.

Dit jaar écht afvallen?
Psychologie Magazine ontwikkelde samen met gedragswetenschapper Ingrid Steenhuis van de Vrije Universiteit een alternatief voor afslankdiëten: de online training ‘Denk je slank’. Daarmee leren mensen zichzelf – met behulp van psychologische inzichten – gezondere eetgewoontes aan en vallen ze af.

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Help, mijn man is een slechte eter!

Ooit begonnen ze eendrachtig slempend, vretend en rokend aan hun relatie. Nu ze een gezin met kinder...

Lees verder
Interview

Schrijver Arnon Grunberg: ‘Ik heb het nut van relatietherapie ontdekt’

Vroeger schaamde hij zich voor zijn oude vader. Toch zou schrijver Arnon Grunberg (47) nu met zijn v...

Lees verder
Kort

Klopt het dat ik in de zomer makkelijker afval?

Lees verder
Verhaal

Weg met die buik

Lees verder
Advies

Afvallen wordt obsessie

Lees verder
Advies

Eten voor het sporten om af te vallen?

Lees verder
Artikel

Eerst voelen, dan eten – wat zijn jouw eetregels?

Lees verder
Advies

Hoe kan ik omgaan met onregelmatig eetgedrag?

Lees verder