De vraag

‘Ik eet ’s avonds regelmatig een pak koek leeg’

Regelmatig heb ik ’s avonds rond tien uur een eetbui. Ik krijg dan honger en pak de koekjes om er eentje te nemen, maar dan zit ik lekker achter mijn computer een spelletje te doen en voor ik het weet is de halve rol leeg. Op het moment zelf vind ik het altijd fijn om lekker wat weg te snaaien, maar ’s ochtends heb ik altijd spijt en neem ik me voor te matigen. Maar dat ben ik ’s avonds alweer vergeten, dan heb ik weer honger en denk ach eentje maar. Dit gaat eigenlijk al jaren zo. Hoe kan ik dit patroon doorbreken?

Het advies

Rita Zeelenberg

Mindfulness & Mindful eten

Wat jij omschrijft is heel herkenbaar. Veel mensen die meer eten dan ze eigenlijk willen, doen dat in de avonduren. Niet zo gek want ’s avonds is de energie die je nodig hebt om een goede eetkeuze te maken, vaak al op. Dan heb je geen zin meer om het jezelf ‘lastig’ te maken en wil je het liefst gewoon gedachteloos reageren op je eetimpuls.

Maar er zijn dingen die je kunt proberen om het patroon te doorbreken. Allereerst schrijf je dat je ’s avonds honger hebt. Dat maakt het extra lastig. Denk eens na over manieren om je diner meer verzadigend te maken. Dat kan door meer te eten maar ook door voedingsmiddelen te kiezen die je langer een vol gevoel geven. Zo zal het hongergevoel in de avond misschien minder opspelen.

Als je toch wat wilt eten in de avonduren, dan kun je een natuurlijke rem zetten op het gedachteloos dooreten. Door niet een hele rol koek naast je neer te leggen, maar er één of twee op een schaaltje te doen en de rest in de kast terug te stoppen. Je kunt er natuurlijk later nog meer halen, maar je moet dan wel een drempel over en die zorgt ervoor dat het dan in elk geval een bewuste keuze is.

Experimenteer hier eens mee en kijk of het iets voor je verandert.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik word niet zwanger

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...

Lees verder
Kort

Wat is je eetpersoonlijkheid?

Lees verder
Artikel

Gezond eten en afvallen: valkuil 2

Lees verder
Artikel

Ontspannen en alert

Lees verder
Artikel

Eet je vrolijk

Lees verder
Artikel

Verleiding in de supermarkt

Lees verder
Interview

Psychologe Ellen Langer ‘Je kunt ook mindful worden van voetbal kijken’

Lees verder