De vraag

Tijdens mijn werk eet ik veel meer dan thuis

Beste Tatjana,
Door mijn werk als buschauffeur heb ik een onregelmatig leven – en daardoor onregelmatig eetgedrag.

Op werkdagen eet ik ook veel meer dan wanneer ik thuis ben. Het lijkt of ik geestelijk veel energie gebruik tijdens mijn werk en daardoor ook zeker iedere 2 uur moet eten, anders krijg ik flauwtes. Dan eet ik vaak wel 8 sneden brood en als ik dan thuiskom voel ik mij weer/nog hongerig en moet ik gewoon wat eten. Van fruit krijg ik ook honger.

En lichamelijk voel ik me dan uitgeput terwijl ik geen lichamelijke inspanning heb gehad. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan want hierdoor ben ik nu te dik.

Groet,
Maria

Het advies

 

Beste Maria,
Je vertelt dat je vooral op werkdagen veel eet omdat je je dan vaak flauw en hongerig voelt, en dat je je na het werk uitgeput voelt terwijl je geen lichamelijke inspanning hebt gehad.

Een tip zou kunnen zijn dat je bij de eetmomenten tijdens je werk ook rekening houdt met hoe verzadigend het voedsel is. Bedenk hierbij dat eiwitrijk voedsel en koolhydraten bij eenzelfde calorische waarde meer verzadigen dan vetrijk voedsel en dat voedsel waar veel water in zit, zoals fruit en vis, meer verzadigt dan ‘droger’ voedsel, zoals noten en kaas. Ook krijg je minder gauw trek wanneer je tijdens de lunch een waterrijk soepje nuttigt (let er wél op dat het niet te zout is). Sowieso verzadigt warm voedsel meer dan koud voedsel.

Een factor die er al tijdens het eten toe bijdraagt minder te nemen is hoeveel moeite je moet doen om het binnen te krijgen. Nootjes, sinaasappels en appels die je zelf ter plekke pelt of schilt verzadigen meer dan kant-en-klaar gepelde of geschilde exemplaren (of een appel uit het vuistje).

Daarnaast is het van belang dat je met aandacht eet, langzaam, terwijl je goed kauwt en proeft. En dat je niet eet terwijl je iets anders doet, zoals bijvoorbeeld op het werk achter het stuur, of thuis, achter de buis.

En misschien voel je je na het werk minder uitgeput als je in de lunchpauze een kleine lunchwandeling maakt en je je direct na het werk fysiek stevig gaat inspannen, bijvoorbeeld door te gaan fietsen, hardlopen of fitnessen.

In de online training Mindful eten leer je om beter zicht te krijgen op je gevoelens van honger en verzadiging, leer je met aandacht (mindful) te eten, en worden ’tips & tricks’ aangeboden die tegengaan dat je zomaar, gedachteloos te veel eet.

Vriendelijke groet,
Tatjana van Strien

Tatjana van Strien

Psycholoog Tatjana van Strien, van de Radboud Universiteit Nijmegen, is deskundige op het gebied van overgewicht, eetgedrag en afvallen. Neem een kijkje op haar site.

Meer weten over dit thema? Bekijk Eetgedrag
Training Gezond en energiek in 10 stappen
Training

Training Gezond en energiek in 10 stappen

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-
Deel dit artikel:
23 april 2012 | Laatst gewijzigd op 14 juli 2022

Lees ook deze artikelen

Zelfhulp: redding of onzin?
Artikel

Zelfhulp: redding of onzin?

De bestsellerlijsten worden gedomineerd door zelfhulpboeken. Al jaren. Maar hebben die ons gelukkiger gemaakt? Een Deense hooglera...
Dit doet het weer met je gemoed
Branded content

Dit doet het weer met je gemoed

Vrolijk als de zon schijnt, moe en somber als het regent? Héél normaal, want het weer heeft wel degelijk invloed op hoe je je vo...
Wie lacht, die blijft
Kort

Wie lacht, die blijft

‘Wat vind je het leukst aan je partner?’ Stel deze vraag en de kans is groot dat het antwoord luidt: ‘Hij/zij maakt me aan h...
Wie lacht, die blijft
Kort

Wie lacht, die blijft

‘Wat vind je het leukst aan je partner?’ Stel deze vraag en de kans is groot dat het antwoord luidt: ‘Hij/zij maakt me aan h...
Cursus weerbaarheid: het mag best wat minder aardig
Artikel

Cursus weerbaarheid: het mag best wat minder aardig

Redacteur Marloes Zevenhuizen doet een cursus weerbaarheid.
Eten is een obsessie geworden
Advies

Eten is een obsessie geworden

Beste Jolet, Ik ben altijd erg gepest met ‘dikzak’. Daarom ben ik heel veel afgevallen. Nu is eten een obsessie geworden. Ik b...
Ben ik overgevoelig?
Advies

Ben ik overgevoelig?

Door lawaai (zoals op feestjes) word ik apathisch. En wat ik ruik aan mijn medemensen wil ik helemaal niet eens weten. Daarnaast h...
Zo overleeft u vliegveldstress
Artikel

Zo overleeft u vliegveldstress

Doe één ding tegelijk. Onze zintuigen zijn gericht op afwisseling. Als er iets verandert in wat we zien en horen, gaat onze aand...
Wie is er nou dom hier? Leren optreden en profileren
Artikel

Wie is er nou dom hier? Leren optreden en profileren

Elke maand doet Psychologie Magazine een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Natalie Hanssen checkt haar automat...
Gezonder leven zonder wilskracht
Artikel

Gezonder leven zonder wilskracht

Meer bewegen, gezonder eten: we weten precies wat we zouden moeten doen, maar volhouden blijft lastig. Puur op wilskracht je leven...
3846