De vraag

Tijdens mijn werk eet ik veel meer dan thuis

Beste Tatjana,
Door mijn werk als buschauffeur heb ik een onregelmatig leven – en daardoor onregelmatig eetgedrag.

Op werkdagen eet ik ook veel meer dan wanneer ik thuis ben. Het lijkt of ik geestelijk veel energie gebruik tijdens mijn werk en daardoor ook zeker iedere 2 uur moet eten, anders krijg ik flauwtes. Dan eet ik vaak wel 8 sneden brood en als ik dan thuiskom voel ik mij weer/nog hongerig en moet ik gewoon wat eten. Van fruit krijg ik ook honger.

En lichamelijk voel ik me dan uitgeput terwijl ik geen lichamelijke inspanning heb gehad. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan want hierdoor ben ik nu te dik.

Groet,
Maria

Het advies

 

Beste Maria,
Je vertelt dat je vooral op werkdagen veel eet omdat je je dan vaak flauw en hongerig voelt, en dat je je na het werk uitgeput voelt terwijl je geen lichamelijke inspanning hebt gehad.

Een tip zou kunnen zijn dat je bij de eetmomenten tijdens je werk ook rekening houdt met hoe verzadigend het voedsel is. Bedenk hierbij dat eiwitrijk voedsel en koolhydraten bij eenzelfde calorische waarde meer verzadigen dan vetrijk voedsel en dat voedsel waar veel water in zit, zoals fruit en vis, meer verzadigt dan ‘droger’ voedsel, zoals noten en kaas. Ook krijg je minder gauw trek wanneer je tijdens de lunch een waterrijk soepje nuttigt (let er wél op dat het niet te zout is). Sowieso verzadigt warm voedsel meer dan koud voedsel.

Een factor die er al tijdens het eten toe bijdraagt minder te nemen is hoeveel moeite je moet doen om het binnen te krijgen. Nootjes, sinaasappels en appels die je zelf ter plekke pelt of schilt verzadigen meer dan kant-en-klaar gepelde of geschilde exemplaren (of een appel uit het vuistje).

Daarnaast is het van belang dat je met aandacht eet, langzaam, terwijl je goed kauwt en proeft. En dat je niet eet terwijl je iets anders doet, zoals bijvoorbeeld op het werk achter het stuur, of thuis, achter de buis.

En misschien voel je je na het werk minder uitgeput als je in de lunchpauze een kleine lunchwandeling maakt en je je direct na het werk fysiek stevig gaat inspannen, bijvoorbeeld door te gaan fietsen, hardlopen of fitnessen.

In de Denk je Slank-training leer je om beter zicht te krijgen op je gevoelens van honger en verzadiging, leer je met aandacht (mindful) te eten, en worden ’tips & tricks’ aangeboden die tegengaan dat je zomaar, gedachteloos te veel eet.

Vriendelijke groet,
Tatjana van Strien

Tatjana van Strien

Psycholoog Tatjana van Strien, van de Radboud Universiteit Nijmegen, is deskundige op het gebied van overgewicht, eetgedrag en afvallen. Neem een kijkje op haar site.

Meer weten over dit thema? Bekijk Eetgedrag
Training

Gezond als gewoonte

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
€ 95,-
Deel dit artikel:
23 april 2012 | Laatst gewijzigd op 23 maart 2020

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Maak zin! en 20 andere tips voor een beter seksleven

Nederlandse stellen geven hun seksleven een mager zesje, zo bleek uit onderzoek. Na verloop van tijd...
Lees verder
Branded content

Adem je stress weg

Wie gestresst is, gaat vaak ongemerkt anders ademhalen: hoger en sneller. Een ‘disfunctioneel adem...
Lees verder
Kort

Gezond leven? Stel jezelf een sociaal doel

Wil je na de vakantie gezonder gaan leven? De kans van slagen is groter als je een niet-egoïstisch ...
Lees verder
Kort

Gezond leven? Stel jezelf een sociaal doel

Wil je na de vakantie gezonder gaan leven? De kans van slagen is groter als je een niet-egoïstisch ...
Lees verder
Artikel

Dacht ik maar positiever over mezelf

Maartje van der Hoorn (22): ‘Ik heb een laag zelfbeeld. Hoe ik daaraan kom, weet ik niet; mijn oud...
Lees verder
Artikel

Is het waar? Zelfonderzoek volgens Byron Katie

Haar eerste boek bombardeerde haar direct tot zelfhulpgoeroe, het tweede is net uit en ze trekt were...
Lees verder
Artikel

Wat sporten doet voor de geest

Rennen en springen doet wonderen voor je geest. Waarom sporten ons brein in topconditie brengt.
Lees verder
Artikel

Zo word je geduldiger

Vermijd fastfood. We associëren gemaksvoedsel onbewust met instant behoeftebevrediging en dat wakke...
Lees verder
Interview

Auteur Herman Koch over paniekaanvallen: ‘Oké, dan val ik...

Herman Koch (65), auteur van onder andere Het Diner en Zomerhuis, werd bekend door het komische tv-p...
Lees verder
Advies

Hoe kan ik mijn obsessie met eten loslaten?

Sinds een paar jaar ben ik obsessief bezig met eten. Ik studeer geneeskunde en het begon in mijn eer...
Lees verder
3846