De vraag

Tijdens mijn werk eet ik veel meer dan thuis

Beste Tatjana,
Door mijn werk als buschauffeur heb ik een onregelmatig leven - en daardoor onregelmatig eetgedrag.

Op werkdagen eet ik ook veel meer dan wanneer ik thuis ben. Het lijkt of ik geestelijk veel energie gebruik tijdens mijn werk en daardoor ook zeker iedere 2 uur moet eten, anders krijg ik flauwtes. Dan eet ik vaak wel 8 sneden brood en als ik dan thuiskom voel ik mij weer/nog hongerig en moet ik gewoon wat eten. Van fruit krijg ik ook honger.

En lichamelijk voel ik me dan uitgeput terwijl ik geen lichamelijke inspanning heb gehad. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan want hierdoor ben ik nu te dik.

Groet,
Maria

Het advies

Beste Maria,
Je vertelt dat je vooral op werkdagen veel eet omdat je je dan vaak flauw en hongerig voelt, en dat je je na het werk uitgeput voelt terwijl je geen lichamelijke inspanning hebt gehad.

Een tip zou kunnen zijn dat je bij de eetmomenten tijdens je werk ook rekening houdt met hoe verzadigend het voedsel is. Bedenk hierbij dat eiwitrijk voedsel en koolhydraten bij eenzelfde calorische waarde meer verzadigen dan vetrijk voedsel en dat voedsel waar veel water in zit, zoals fruit en vis, meer verzadigt dan ‘droger’ voedsel, zoals noten en kaas. Ook krijg je minder gauw trek wanneer je tijdens de lunch een waterrijk soepje nuttigt (let er wél op dat het niet te zout is). Sowieso verzadigt warm voedsel meer dan koud voedsel.

Een factor die er al tijdens het eten toe bijdraagt minder te nemen is hoeveel moeite je moet doen om het binnen te krijgen. Nootjes, sinaasappels en appels die je zelf ter plekke pelt of schilt verzadigen meer dan kant-en-klaar gepelde of geschilde exemplaren (of een appel uit het vuistje).

Daarnaast is het van belang dat je met aandacht eet, langzaam, terwijl je goed kauwt en proeft. En dat je niet eet terwijl je iets anders doet, zoals bijvoorbeeld op het werk achter het stuur, of thuis, achter de buis.

En misschien voel je je na het werk minder uitgeput als je in de lunchpauze een kleine lunchwandeling maakt en je je direct na het werk fysiek stevig gaat inspannen, bijvoorbeeld door te gaan fietsen, hardlopen of fitnessen.

In de Denk je Slank-training leer je om beter zicht te krijgen op je gevoelens van honger en verzadiging, leer je met aandacht (mindful) te eten, en worden 'tips & tricks' aangeboden die tegengaan dat je zomaar, gedachteloos te veel eet.

Vriendelijke groet,
Tatjana van Strien

Tatjana van Strien

Psycholoog Tatjana van Strien, van de Radboud Universiteit Nijmegen, is deskundige op het gebied van overgewicht, eetgedrag en afvallen. Neem een kijkje op haar site.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Eten zonder roze bril

Termen als 'anorexia' en 'bulimia' zijn tegenwoordig algemeen bekend, maar waar ze precies voor staa...
Lees verder
Artikel

Eten zonder roze bril

Termen als 'anorexia' en 'bulimia' zijn tegenwoordig algemeen bekend, maar waar ze precies voor staa...
Lees verder
Interview

Sanny Verhoeven-Ruis over de boeken die haar hebben geraakt

Presentatrice en YouTuber Sanny Verhoeven-Ruis kiest de boeken uit haar kast die haar het meest hebb...
Lees verder
Interview

Sanny Verhoeven-Ruis over de boeken die haar hebben geraakt

Presentatrice en YouTuber Sanny Verhoeven-Ruis kiest de boeken uit haar kast die haar het meest hebb...
Lees verder
Kort

Officieel erkend: de eetbuistoornis

Gezondheid Een eetbuistoornis of binge eating disorder is de meest voorkomende eetstoornis. Tegelijk...
Lees verder
Advies

Mijn lijf is lelijker na een maagverkleining

Lees verder
Advies

Gestopt met snoepen en toch te zwaar

Lees verder
Artikel

Ann zegt ‘nee’

Boeken Ann is 39 jaar en weegt 30 kilo. Ze heeft sinds haar veertiende anorexia. Kristien Hemmerecht...
Lees verder
Artikel

Wat zijn de aanraders?

Psychologie Magazine vroeg patiëntenverenigingen en ervaringsdeskundigen welke egodocumenten zij ze...
Lees verder
Kort

19% van de Britse studentes heeft een eetstoornis

Lees verder