Die uitnodigende sneetjes kerststol bij de bakker, onder een kerstfilm genieten van kerstkransjes – om van het kerstdiner zélf nog maar te zwijgen. De ‘eetprikkels’ om ons heen, we kennen ze allemaal.

Training

Training Gezond als gewoonte

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
€ 99,-

‘Hoe we eten en wat we eten wordt grotendeels bepaald door onze omgeving,’ zegt gedragsexpert Ingrid Steenhuis. Verleidingen zijn overal en tijdens de feestdagen meer nog dan anders. Verantwoord eten is tegenwoordig een flinke uitdaging.

Vaak lukt het best even om op wilskracht al die prikkels te negeren. Maar op een gegeven moment zwichten we. ‘Dat is een normale reactie op een abnormale wereld met te veel verleidingen,’ zegt Steenhuis. ‘Wilskracht kan, net als een spier, maar een bepaalde last hebben. Daarom heeft diëten ook geen zin. Want dat doe je puur op wilskracht en op lange termijn werkt dat niet.’

Waaróm wil ik op gewicht blijven?

Als wilskracht niet volstaat, moeten we andere strategieën inzetten om al dat lekkers te weerstaan. Voor de hand liggend: ga de verleidingen uit de weg. ‘Leg die kerstkoekjes dus niet vol in het zicht naast de theezakjes, of in een schaaltje op tafel. Want dan moet je telkens vechten tegen die lokroep,’ aldus Steenhuis.

Maar wat vooral werkt, is ons denken over eten veranderen. Dat kan door op zoek te gaan naar het antwoord op de vraag: waarom wil ik anders of minder eten? Vaak lijkt dat antwoord simpel, maar zit er meer achter.

Steenhuis: ‘Het geeft aan waarom je écht die kilo’s kwijt wil – en dat gaat vaak dieper dan in een kleinere maat spijkerbroek willen passen. Als je doorvraagt, blijkt bijvoorbeeld dat iemand een energieke vader of moeder wil zijn, of met vrienden mee wil op wandelvakantie. Die échte reden, dat noem ik je dwingende noodzaak.’

Heb je die eenmaal helder voor ogen, dan heb je meer intrinsieke motivatie om nee te zeggen tegen die plak kerstbrood met roomboter en die aanlokkelijke versgebakken oliebollen.

Doorbreek je denkpatroon

Zeker met de feestdagen voor de deur is het dus handig te weten wat je dwingende noodzaak is. Hoe concreter je formuleert welk voordeel fit blijven je gaat opleveren, hoe kleiner de kans dat je vervalt in oude gewoonten. En zeg nou eerlijk, in deze lockdown is het extra van belang dat je op je gezondheid let.

Om je denkpatroon te veranderen, is het ook van belang om inzicht te krijgen in wát je eet. Het bijhouden van een eetdagboekje kan daarbij helpen. Hoewel de feestdagen er eet-technisch vast anders uitzien dan normaal, zijn veel automatismen hetzelfde.

Dat koekje dat je tijdens de kerstbrunch wordt aangeboden, stop je gedachteloos in je mond. Tijdens de autorit naar je schoonouders eet je als vanzelf uit die zak dropjes in het dashboardkastje. En natuurlijk neem je op de nieuwjaarsborrel nóg een kaasstengel van de schaal. Steenhuis: ‘Veel eetgedrag komt voort uit gewoonten. Die zijn te veranderen en dat kan al in een paar weken tijd.’

Een ander patroon dat je zelf kunt doorbreken: het koppelen van kerst aan (te) veel eten en drinken. Die twee dingen lijken bij elkaar te horen, maar dat hoeft natuurlijk niet, zegt Steenhuis. ‘Neem de regie over je eigen eetgedrag en bedenk vooraf wat je gaat doen als je in een bepaalde situatie komt.’