Slank de feestdagen door – zo doe je dat

Fit, gezond en slank worden (en blijven), dat doe je niet door op dieet te gaan, maar door anders te denken. En dat kan ook gewoon in december - ondanks de overdaad aan kerstkransjes en borrels.

Die uitnodigende sneetjes kerststol bij de bakker, de bitterballen tijdens de kerstborrel – om van het kerstdiner zélf nog maar te zwijgen. De ‘eetprikkels’ om ons heen, we kennen ze allemaal. ‘Hoe we eten en wat we eten wordt grotendeels bepaald door onze omgeving,’ zegt gedragsexpert Ingrid Steenhuis. Verleidingen zijn overal en tijdens de feestdagen meer nog dan anders. Verantwoord eten is tegenwoordig een flinke uitdaging.

Vaak lukt het best even om op wilskracht al die prikkels te negeren. Maar op een gegeven moment zwichten we. ‘Dat is een normale reactie op een abnormale wereld met te veel verleidingen,’ zegt Steenhuis. ‘Wilskracht kan, net als een spier, maar een bepaalde last hebben. Daarom heeft diëten ook geen zin. Want dat doe je puur op wilskracht en op lange termijn werkt dat niet.’

Waaróm wil ik afvallen?

Als wilskracht niet volstaat, moeten we andere strategieën inzetten om al dat lekkers te weerstaan. Voor de hand liggend: ga de verleidingen uit de weg. ‘Leg die kerstkoekjes dus niet vol in het zicht naast de theezakjes, of in een schaaltje op tafel. Want dan moet je telkens vechten tegen die lokroep,’ aldus Steenhuis.
Maar wat vooral werkt, is ons denken over eten veranderen. Dat kan door op zoek te gaan naar het antwoord op de vraag: waarom wil ik anders of minder eten? Vaak lijkt dat antwoord simpel, maar zit er meer achter. Steenhuis: ‘Het geeft aan waarom je écht die kilo’s kwijt wil – en dat gaat vaak dieper dan in een kleinere maat spijkerbroek willen passen. Als je doorvraagt, blijkt bijvoorbeeld dat iemand een energieke vader of moeder wil zijn, of met vrienden mee wil op wandelvakantie. Die échte reden, dat noem ik je dwingende noodzaak.’
Heb je die eenmaal helder voor ogen, dan heb je meer intrinsieke motivatie om nee te zeggen tegen die plak kerstbrood met roomboter en die aanlokkelijke versgebakken oliebollen.

Doorbreek je denkpatroon

Zeker met de feestdagen voor de deur is het dus handig te weten wat je dwingende noodzaak is. Hoe concreter je formuleert welk voordeel afvallen je gaat opleveren, hoe kleiner de kans dat je vervalt in oude gewoonten.

Om je denkpatroon te veranderen, is het ook van belang om inzicht te krijgen in wát je eet. Het bijhouden van een eetdagboekje kan daarbij helpen. Hoewel de feestdagen er eet-technisch vast anders uitzien dan normaal, zijn veel automatismen hetzelfde. Dat koekje dat je tijdens de kerstbrunch wordt aangeboden, stop je gedachteloos in je mond. Tijdens de autorit naar je schoonouders eet je als vanzelf uit die zak dropjes in het dashboardkastje. En natuurlijk neem je op de nieuwjaarsborrel nóg een kaasstengel van de schaal. Steenhuis: ‘Veel eetgedrag komt voort uit gewoonten. Die zijn te veranderen en dat kan al in een paar weken tijd.’

Online training

Denk je slank

  • Ontwikkel een sterke wilskracht
  • Ontdek eetgewoontes die bij je passen
  • Afvallen met blijvend resultaat

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Een ander patroon dat je zelf kunt doorbreken: het koppelen van kerst aan (te) veel eten en drinken. Die twee dingen lijken bij elkaar te horen, maar dat hoeft natuurlijk niet, zegt Steenhuis. ‘Neem de regie over je eigen eetgedrag en bedenk vooraf wat je gaat doen als je in een bepaalde situatie komt.’ Nog een tip: ‘Oefen vast met een reactie tegenover dat familielid dat tijdens het kerstdiner geen “ik heb genoeg” wil horen. Schakel daarvoor bijvoorbeeld de hulp van je partner in. Je gedrag veranderen is best moeilijk; dat hoef jet echt niet helemaal alleen te doen.’

auteur

Resi Lankester

Elk mens heeft een verhaal. En ik wil al die bijzondere verhalen heel graag horen en zo mooi mogelijk opschrijven. Daarnaast ben ik benieuwd naar het waarom achter ons gedrag. Waarom doen we wat we doen en willen we wat we willen? Wat drijft ons?

» profiel van Resi Lankester

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Feest der zinnen

Door bij een etentje zo veel mogelijk zintuigen van je gasten te prikkelen, laat je hen extra geniet...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Training

Zo voorkom je een burn-out

Je hoeft niet alle stress te vermijden om optimaal te functioneren. Ontdék het in deze training!

Lees verder
Artikel

De kracht van rituelen

Lees verder
Kort

Klopt het dat ik in de zomer makkelijker afval?

Lees verder
Artikel

7 tips voor je eigen ritueel

Lees verder
Training

Denk je slank

Lees verder
Advies

Hoe voorkom ik overeten op ‘zielige’ momenten?

Lees verder
Artikel

Liegen over Sinterklaas, kan dat wel?

Lees verder