Oeps!

  • 2610 woorden
  • leestijd is
  • 14 minuten
Die kriebelhoest in het Concertgebouw, ‘gefeliciteerd’ toen u ‘gecondoleerd’ bedoelde… Als u eraan denkt, geneert u zich weer. Een troost: gêne is niet alleen een pijnlijke, maar ook een heel zinvolle emotie.

Daar stond ik dan. Midden op het Leidseplein, met een duikbril op en zwemflippers aan mijn voeten. Omringd door tientallen mensen, me paniekerig afvragend hoe ik in deze situatie was beland. Ondanks mijn pogingen hun blik te vermijden was ik door twee jongens uitgekozen om hen te assisteren bij hun straatact. Het was de bedoeling dat ik over de blote bast van een van hen zou lopen – vandaar de zwemvliezen – terwijl hij boven op een berg glas lag. Ze hadden een hoop flessen in een jutezak gestopt en mij een hamer gegeven om de boel kapot te slaan – vandaar de duikbril. Het plein was inmiddels volgestroomd, zelfs op het balkon van de Stadsschouwburg stond publiek. Er klonk tromgeroffel. Met de moed der wanhoop tilde ik de hamer hoog boven mijn hoofd… en sloeg faliekant mis. Nooit vergeet ik het bulderende gelach dat opsteeg van het hele plein.

Genante situaties, daar kan ik over meepraten. Vaak komt het door mijn lichamelijke onhandigheid. Als ik iets drink, begin ik vaak het glas al te kantelen voordat het mijn mond bereikt, waardoor ik geregeld een kletsnat shirt heb en ik óf heel zenuwachtig lijk óf dronken. Ook verbaal kan ik nogal klunzig zijn:


Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
3 maanden voor slechts € 12,50!
Al abonnee? Log in
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik schaam me voor mijn dikke dochter

Lees verder
Advies

‘Heb ik PTSS?’

Heb ik PTTS? Hoe kan ik omgaan met mijn verleden zonder 'erin te blijven hangen' met alle depressiev...

Lees verder
Advies

Ik schaam me omdat ik niet werk

Lees verder
Column

Wegduiken

Lees verder
Advies

Hoe kan ik beter omgaan met kritiek?

Lees verder
Artikel

Waarom mannen vaak geen zonnebrand gebruiken

Lees verder
Artikel

Waarom hebben we plaatsvervangende schaamte?

Lees verder
Test

Hoe snel schaam je je?

Lees verder