Na een verkrachting

'Je blijft misselijk, en je blijft onder de douche staan. Je wordt onrustig en staat dan maar weer op om onder de douche te gaan. Soms is het puur lichamelijk dat je je smerig voelt, terwijl er op dat moment niets aan de hand is.' Vrouwen die verkracht zijn, hebben vaak nog lange tijd last van gespannenheid, flashbacks, prikkelbaarheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, nachtmerries en angstgevoelens. Het boek Indringende herinneringen van Bernardine Ensink en Willy van Berlo gaat over het verloop van deze klachten, tezamen ook wel postraumatische stressstoornis genoemd (ptss), na een verkrachting.

Veel meer dan een ‘gewoon’ leesboek is deze uitgave een verslag van een onderzoek dat de auteurs hebben uitgevoerd voor het Nederlands Instituut voor Sociaal Sexuo lo gisch Onderzoek (nisso).

In het onderzoek hebben zij 39 verkrachte vrouwen, vanaf het moment dat ze verkracht zijn tot een jaar na dato, gevolgd en drie keer geïnterviewd. De centrale vraag die de onderzoekers zich stelden, is waarom sommige vrouwen veel langer dan andere kampten met ptss.

Het antwoord kristalliseert zich in de loop van het boek uit en is genuanceerd. Waarom de ene vrouw klachten heeft en de andere niet, verschilt per symptoom van ptss. Zo ontwikkelen vrouwen die zich vlak na de verkrachting erg schamen, een grotere angst voor seksualiteit dan vrouwen die zich niet schamen. In tegenstelling tot vrouwen die zich vooral schamen, hebben vrouwen die kort na de verkrachting erg angstig zijn en veel nachtmerries hebben, later meer last van flashbacks dan vrouwen die kort na de verkrachting minder angstig zijn en minder nachtmerries hebben. Van belang is ook dat veel factoren waarvan je zou verwachten dat ze van invloed zijn op de ontwikkeling van klachten, juist van weinig invloed zijn op de ontwikkeling van ptss. Zo hebben bijvoorbeeld

Log in om verder te lezen.
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik voel me niet meer veilig in mijn huis

Sinds er twee jaar geleden bij me is ingebroken, voel ik me onveilig. Ik woon alleen en schrik nu â€...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Test

Heb je een gezond stressniveau – of loopt je gezondheid gevaar?

Lees verder
Artikel

Online workshop Denk je slank

Lees verder
Advies

Heeft mijn stiefdochter een eetstoornis?

Lees verder
Artikel

Ongewenst intiem

Lees verder
Artikel

Wat is burn-out?

Lees verder
Artikel

‘De meeste pedoseksuelen zijn geen monsters’

Lees verder