De vraag

Ik heb weinig energie sinds het overlijden van mijn broer

Beste Annemie,
Een jaar geleden is mijn broer overleden aan een zwaar motorongeluk. Sinds die tijd ben ik somber, en heb ik een stuk minder energie. Nu een jaar verder, heb ik er nog steeds veel moeite mee, en kan me ook moeilijk concentreren. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik mijn energie weer kan opbouwen tot het niveau van energie dat ik had?
Groeten van Cristel

Het advies

Expert

annemie schuitemaker

Hallo Cristel,
Ik weet niet of je in de afgelopen tijd contact gehad met een psychologe of iemand anders die je kan helpen met de rouwverwerking omtrent het overlijden van je broer. Mocht dat niet zo zijn, dan wil ik je in elk geval het advies geven om dat op korte termijn zeker wel te doen. Alleen een deskundige kan vast stellen of hoe het met je gesteld is en je daarmee verder helpen.

Stress is een toestand waarin iemand denkt niet in staat te zijn aan de door de omgeving of zichzelf gestelde eisen te voldoen, waarbij iemand belang bij de situatie heeft, en dat hij zich niet aan de situatie kan ontrekken en het beloop en resultaat van de gebeurtenissen zijn onvoorspelbaar.
Stress wordt ook wel trauma met de kleine T genoemd.

Er zijn drie soorten stressoren:
1. Werk stressoren.
2. Privé stressoren
3. Spanningen die kunnen ontstaan tussen werk en privé en v.v.
Op de lijst met gebeurtenissen die stress in iemands privé-leven kunnen veroorzaken, staat het overlijden van een naast familielid aangegeven als een zeer ingrijpende gebeurtenis die veel stress ed kan veroorzaken (Uit: Life event Scale van T.H. Holmes en R.H. Rabe).

Je kunt in elk geval beginnen met het samenstellen van een Ontspannende activiteitenlijst
Noteer op die lijst activiteiten of maatregelen die je helpen om te ontspannen. Voorbeelden zijn: een dagje uit, hete douche of bad, een boek lezen, naar muziek luisteren, uitgaan, uit eten. Maar ook bijvoorbeeld rustgevende rituelen zoals lezen voor het slapen gaan, een ochtendwandeling, een kopje thee voor het slapen gaan of een kopje melk. Zodat je op die momenten dat je echt heel weinig energie hebt, de accu op korte termijn even kunt bijtanken.

Ik weet niet of je op dit moment werkt of thuis zit, ga voor jezelf na welker activiteiten je wel nog energie geven op dit moment en doe die zoveel mogelijk en mijd de energieslurpers, gelijk aan het antwoord dat ik gaf aan Cheryl, namelijk”:

Probeer te achterhalen wanneer je zo moe bent en waardoor. Houd minimaal een week bij wat je precies doet op een dag, hoeveel uur je werkt, welke taken, welke deadlines etc. Kijk naar feiten. Iedereen heeft 168 uur per week tot zijn beschikking. Hoeveel tijd heb je besteed aan werk en waaraan heb je die uren besteed? Maar ook hoeveel tijd heb je besteed aan je gezin, vrije tijd, relatie, gezin, persoonlijke ontwikkeling, sociale contacten, sport en maatschappelijke activiteiten. Ga nu kijken.
Wat levert je - in je werk en in je privé-leven - energie op of wat kost energie?

Denk ook aan het feit dat sommige activiteiten energie geven en andere energie vragen! Breng dit in balans, doe niet alleen activiteiten die energie vragen. Bijvoorbeeld mijn werk kost energie, ik ben na thuiskomst tot niets in staat. Of net andersom: mijn werk levert energie op, het geeft me voldoening. Sporten levert me energie op, ik word dan weer super energiek en het geeft me een kick.
En waarschijnlijk krijg je zo snel een beeld; komt het door je werk of net door iets anders. Vandaar uit kun je Stappen ondernemen en plannen gaan maken. Zorg dat je zo weinig mogelijk energievreters hebt en dat je zo compenseert door Energiegevers!

Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Bel of mail me gerust als je meer informatie nodig hebt.
Groet.
Annemie Schuitemaker
e-mail: Annemie Schuitemaker

0800 - 0201060

Plusabonnees vroegen advies aan Annemie Schuitemaker van coachingbureau Career & Kids. Neem ook een kijkje op de site van Annemie Schuitemaker: www.careerandkids.nlDit vind je misschien ook interessant

Advies

Nog steeds kwaad op mijn overleden moeder

Lees verder
Advies

Nog steeds kwaad op mijn overleden moeder

Lees verder
Kort

Neem nog een placebo

Cito-stress of tentamenvrees? Een placebo vermindert angst, zelfs als iemand weet dat het om een nep...
Lees verder
Kort

Neem nog een placebo

Cito-stress of tentamenvrees? Een placebo vermindert angst, zelfs als iemand weet dat het om een nep...
Lees verder
Kort

‘Wie zijn baan kwijtraakt, gaat door een rouwproces...

Niet alleen het verlies van een dierbare, ook het verlies van een baan blijkt tot rouw te kunnen lei...
Lees verder
Artikel

‘Ik vond het heel moeilijk om iets over haar dood te zegge...

Leren praten over verlies, het delen van ervaringen en steun geven en krijgen. Leerlingen die in hun...
Lees verder
Artikel

Het echte verdriet komt pas later

Het wiegje staat klaar, de rompertjes liggen gestreken op een stapeltje. En dan gaat het mis. Femke ...
Lees verder
Kort

Weduwe blijft langer fit

Getrouwde mensen worden gemiddeld ouder. Houdt dat in dat het huwelijk goed is voor onze gezondheid?...
Lees verder
Advies

Geen carrière en kids, wel hondsmoe

Lees verder
Advies

Mijn puberzoon trekt zich weinig van mij aan

Lees verder