‘Kon ik maar beter nee zeggen’

Daniëlle van der Lugt (34): ‘Ik vind het moeilijk om grenzen te stellen aan dierbaren, zeker als ze mijn hulp inroepen op praktisch of emo­tioneel vlak. Hoe zeg ik nee zonder de ander te kwetsen?’

‘Doordat ik moeilijk mijn grenzen aangeef, heb ik een burn-out gekregen in mijn werk als personeelsadviseur. Mijn grootste valkuil was dat mensen dachten: “Daniëlle doet het wel.” Uit beoordelingsgesprekken kwam altijd naar voren dat ik mijn werk goed deed en dat iedereen me ontzettend aardig vond. Maar als dat laatste betekent dat anderen van me profiteren, wil ik misschien wel niet meer aardig zijn.

Inmiddels lukt het me vrij goed om nee te zeggen in oppervlakkige relaties. Ik hoef bijvoorbeeld niet met alle moeders op het schoolplein een praatje te maken. En als een moeder voorstelt dat ik mijn kinderen na het spelen om vijf uur ophaal en mij komt half vijf beter uit, dan zeg ik dat gewoon.

Ik vind het veel lastiger om op mijn strepen te staan bij mensen om wie ik geef, zoals mijn ouders, broers, zussen en vrienden. En als het me wel lukt, negeren ze mijn “nee” soms of wek ik irritatie en boosheid op. “Ik wist niet dat je het zo vervelend vindt om dat voor mij te doen,” zeggen ze dan bijvoorbeeld. Het gevolg is dat ik mensen die mijn grenzen niet accepteren, uit mijn leven schrap. Daardoor ben ik al

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Handboek voor controlefreaks

Je struikelt erover en vindt nooit wat je zoekt. Toch laat je de boel de boel. Een zeven-stappen-pla...

Lees verder
Video

Ontspannen opvoeden

In deze online training leert Tischa Neve je de ouder te zijn die je wilt zijn. Voor vaders en moede...

Bekijk video
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Lees verder
Artikel

‘Hoe stop ik met doemdenken?’

Lees verder
Artikel

Zelfhulp: redding of onzin?

Lees verder
Video

Leren leven met een AMPUTATIE

Bekijk video
Test

Krijgt je kind te veel schermtijd?

Lees verder
Artikel

‘Twijfelde ik maar minder over mijn loopbaan’

Lees verder