Bang? Zeg het!

De meeste mensen generen zich voor hun angsten. Ze zullen dan ook niet hardop uitspreken dat ze bang zijn voor een spin. Maar een Amerikaans experiment doet vermoeden dat dat wel de beste manier is om over je angst heen te komen. De onderzoekers zetten 88 mensen met een spinnenfobie naast een gekooide tarantula. Een […]

De meeste mensen generen zich voor hun angsten. Ze zullen dan ook niet hardop uitspreken dat ze bang zijn voor een spin. Maar een Amerikaans experiment doet vermoeden dat dat wel de beste manier is om over je angst heen te komen.

De onderzoekers zetten 88 mensen met een spinnenfobie naast een gekooide tarantula. Een kwart van hen moest uitspreken welke emoties ze daarbij ervoeren. Een ander kwart moest doen wat tegenwoordig standaard is in fobiebehandelingen: dingen zeggen zoals ‘Dat spinnetje kan me niets doen’. De resterende helft mocht alleen over iets heel anders praten of zwijgend kijken. Een week later bleek dat de hardop angstige groep het dichtst bij de tarantula durfde te komen. Kennelijk kunnen we onze emoties dus beter reguleren als we ze expliciet hebben benoemd.

Feelings into words: Contributions of language to exposure therapy, Psychological Science, nog te verschijnen

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Geen Paniek!

Als er groot gevaar dreigt, raken mensen in paniek en veranderen ze in irrationele, egoïstische wez...

Lees verder
Interview

Meral Polat: ‘Ik wil niet alleen maar aan verwachtingen voldoen’

Door haar rol in De luizenmoeder weet iedereen opeens wie ze is. Maar dat is niet waar Meral Polat (...

Lees verder
Advies

Sinds ik ben ontmaagd 
voel ik me waardeloos

Lees verder
Video

Eerste hulp bij faalangst

Lees verder
Advies

Kun je faalangst ontwikkelen als je al volwassen bent?

Lees verder
Artikel

In therapie bij een chatbot

Lees verder
Artikel

Bang voor alles

Lees verder
Advies

Ruik ik wel lekker uit mijn mond?

Lees verder