Bang? Zeg het!

  • 142 woorden
  • leestijd is 1 minuut

De meeste mensen generen zich voor hun angsten. Ze zullen dan ook niet hardop uitspreken dat ze bang zijn voor een spin. Maar een Amerikaans experiment doet vermoeden dat dat wel de beste manier is om over je angst heen te komen. De onderzoekers zetten 88 mensen met een spinnenfobie naast een gekooide tarantula. Een […]

De meeste mensen generen zich voor hun angsten. Ze zullen dan ook niet hardop uitspreken dat ze bang zijn voor een spin. Maar een Amerikaans experiment doet vermoeden dat dat wel de beste manier is om over je angst heen te komen.

De onderzoekers zetten 88 mensen met een spinnenfobie naast een gekooide tarantula. Een kwart van hen moest uitspreken welke emoties ze daarbij ervoeren. Een ander kwart moest doen wat tegenwoordig standaard is in fobiebehandelingen: dingen zeggen zoals ‘Dat spinnetje kan me niets doen’. De resterende helft mocht alleen over iets heel anders praten of zwijgend kijken. Een week later bleek dat de hardop angstige groep het dichtst bij de tarantula durfde te komen. Kennelijk kunnen we onze emoties dus beter reguleren als we ze expliciet hebben benoemd.

Feelings into words: Contributions of language to exposure therapy, Psychological Science, nog te verschijnen

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Had ik maar minder faalangst

Jitske Coenen (34) ‘Sinds mijn jeugd heb ik last van faalangst. Ik doe iets liever niet, dan dat i...

Lees verder
Column

Objectief

Kunnen mensen hun eigen meningen en belangen opzijzetten als ze ergens onpartijdig en objectief over...

Lees verder
Advies

Mijn doodswens blijft mij achtervolgen

Lees verder
Interview

Hanna Bervoets: ‘Schrijven is mijn ultieme afleiding’

Lees verder
Advies

Hoe kom ik van die paniekaanvallen af?

Lees verder
Advies

Altijd bang dat ik iets niet goed doe

Lees verder
Advies

Ik durf niet meer alleen naar buiten

Lees verder
Artikel

Help, we gaan de lucht in!

Lees verder