De vraag

Mijn zoon van vijf heeft veel angstige gedachten

Beste Ursela,

Mijn zoon heeft sinds zijn vierde jaar last van angstige gedachten. Het is op een avond begonnen met de vraag waarom mensen weg moeten. Eerst begreep ik hem niet maar, later kon hij mij uitleggen dat hij het heel erg vond dat mensen dood gaan. Hij is nu vijf, bijna zes jaar. En nog steeds vindt hij deze wereld vreselijk, zoals hij het noemt.

Af en toe vindt hij zichzelf ook een 'slecht' mens. Hij wil niet graag logeren. Zelfs ergens anders eten of spelen bij vriendjes vindt hij al een heel gedoe. Hoe kan ik hem duidelijk maken dat deze wereld nu eenmaal zo is dat mensen dood gaan?

Vriendelijke groet,
MaddyHet advies

Ursela van Stekelenburg

Beste Maddy,

Goed dat je stilstaat bij de angstige gedachten van je zoon. En heel verstandig dat je je ogen daar niet voor sluit, dat je zijn angsten niet wegstopt. Je wilt hem dan ook graag duidelijk maken dat mensen in deze wereld nu eenmaal sterfelijk zijn. Een rationeel proces, en verstandelijk gezien een onontkoombaar gegeven. Gevoelsmatig zal het voor jouw zoon echter niet eenvoudig zijn deze waarheid te bevatten. Daarbij komt dat hij zich ook nog eens een ‘slecht’ mens vindt en dat hij zich niet graag buiten de vertrouwde huiselijke muren begeeft.

Natuurlijk wil je dat deze angst niet beklemmend wordt en dat jouw zoon zijn angst overwint. Daarom is het aan te raden te onderzoeken waar deze angst vandaan komt. Heeft jouw zoon iets meegemaakt of iets ervaren dat misschien nog niet verwerkt is? Om daarachter te komen kan een bezoek aan de huisarts, een gesprek met een kinderpsycholoog wellicht helpen. Ook kun je eventueel eens kijken op www.regenboogboom.nl.

Maddy, ik wens je veel plezier en geluk toe met jouw zoon en hoop van harte dat hij snel het leven van een zesjarig jongetje kan leiden.

Hartelijke groet,
Ursela van StekelenburgDit vind je misschien ook interessant

Advies

Ruik ik wel lekker uit mijn mond?

Lees verder
Kort

Je bent (ook) wat je meemaakt

Hoewel onze persoonlijkheid voor een groot deel aangeboren is en na de puberteit nog maar weinig ver...

Lees verder
Artikel

Nooit meer vliegangst

Lees verder
Artikel

‘Ik zie mijn kind echt veranderen’

Lees verder
Verhaal

Hoe je ongewenst gedrag kunt corrigeren

Lees verder
Interview

Schrijfster Esther Gerritsen

Lees verder
Advies

Opscheppen en faalangst?

Lees verder
Artikel

Opvoedstijlen – de afkeurende opvoedstijl

Lees verder