De vraag

Ik heb te weinig discipline

Ik heb een eigen bedrijf en werk alleen thuis. Ik heb vaak te weinig discipline en motivatie. ’s Ochtends gaat het nog wel en als er haast is vind ik het niet erg om ’s avonds en ’s weekends door te werken, maar het gebeurt vaak dat ik ’s middags te weinig motivatie heb om echt efficiënt te werken. Ik zit dan meer nutteloos te surfen of op forums rond te kijken, vooral uit verveling. Hoe kan ik deze slechte gewoonte het beste afleren?

Het advies

Ursela van Stekelenburg

Je bent al een eind op de goede weg. ’s Ochtends en in drukke tijden werk je al gemotiveerd en gedisciplineerd! Dat is al heel wat! Nu moeten we alleen nog maar bereiken dat je ook ’s middags en tijdens rustige perioden gemotiveerd aan de slag blijft. Daarvoor zijn een aantal technieken te noemen.

Zorg voor een goede planning, een planning van werkzaamheden verspreid over de dag. Ga daarbij niet reactief maar pro-actief te werk. Zoek werk, ook al heb je te weinig opdrachten. Houd bijvoorbeeld een onderzoek onder je (toekomstige) klanten. Wat is hun tevredenheidsgraad? Wat zijn hun wensen? Waar zitten ze nu ‘echt’ op te wachten? Lees en schrijf artikelen, zet jouw kennis en ervaring op papier. (bijvoorbeeld met behulp van casestudies), verwerk deze eventueel in boekvorm. Lees boeken en zet jouw ontdekkingen op je website. Kortom, zoek werk!

Werk gestructureerd: kies voor een vast dagritme, neem je pauze/een wandeling en werk je ‘to-do’ lijst voor die dag af. Beloon jezelf daarna met iets leuks.

  • Zorg voor een stimulerende sociale omgeving. Sluit je aan bij netwerkclubs. Bezoek symposia/congressen. Ga eventueel een samenwerkingsverband met een ‘partner’ aan.
  • Spreek met andere ondernemers over hoe zij het zakelijke element met hun privé-leven in balans brengen.
  • Doe aan stemmingsmanagement. Kom in de juiste stemming door belemmerende/blokkerende gedachten te vervangen door rationele beschouwingen en door positieve gedachten op te roepen.
  • Houd je geestelijke en lichamelijke fitheid goed in de gaten. Reserveer bewegings/ontspanningstijd.
  • Kies voor een esthetisch interieur: optimale verlichting, ordelijk bureau/werkkamer, kleurtinten, bloemen/planten.
  • Lees boeken over zelfmotivatie, bijvoorbeeld ‘Positieve zelfmotivatie’ van F. Sterk en S. Swaen.

Sandra, houd altijd je doel, je droom, je passie voor ogen. Laat je daarbij door niets afleiden. Graag wens ik je dan ook veel ondernemersplezier en ondernemerssucces toe!!

 

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik stel het poetsen steeds uit

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Advies

Hoe kan ik blijvend veranderen?

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik meer zelfdiscipline?

Lees verder
Advies

Ik laat de formulieren van de kinderopvang liggen

Lees verder
Advies

Ik wil niet meer alles uitstellen

Lees verder
Advies

Ik weet wat ik wil, maar ik doe het niet

Lees verder
Advies

Ik heb een stok achter de deur nodig

Lees verder