In een experiment aan de universiteit van Tel Aviv moesten proefpersonen een aantal series ingewikkelde denktaakjes doen, waar veel concentratie voor nodig was. De groep die tussentijds te zien kreeg hoe ver ze daarmee waren, was sneller en maakte minder fouten dan de groep die dat niet wist – vooral tegen het einde. Ook waren ze tijdens de laatste loodjes minder vermoeid en namen ze minder pauzes. De verklaring? Als je weet dat het eind in zicht is, hoef je geen energie meer te sparen met pauzes. En het nabije vooruitzicht van leukere activiteiten motiveert ook om snel door te werken.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een behulpzame stap bij zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt jou in de zoektocht naar je ideale coach.

Coach zoeken

Tip: Jezelf een deadline stellen werkt ook, bijvoorbeeld met de klassieke ‘pomodoro-techniek’: spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld een half uur aan je administratie werkt, en zet de kookwekker om bij te houden wanneer je mag stoppen.

Cognitive performance is enhanced if one knows when the task will end, Cognition, april 2020