In de moderne samenleving zijn de verleidingen talrijker dan ooit. Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen zich driekwart van de dag verleid voelen om iets te doen wat ze niet willen. Ga maar na. Je zit krap bij kas, maar online is een nieuwe spijkerbroek in een handomdraai gekocht. Je hebt je voorgenomen om op tijd naar bed te gaan, maar een laatste aflevering van House of Cards op Netflix lonkt. Je wilt minderen met alcohol, maar de avondwinkel ligt om de hoek.

Zwichten voor verleidingen hoeft geen enkel probleem te zijn, tenzij dat wringt met langetermijndoelen, zegt psycholoog Denise de Ridder. ‘Als je je hebt voorgenomen om tegen het eind van het jaar tien kilo kwijt te zijn, mag je nu geen vette hap. Je ervaart dan een intern conflict.’
Hoe koersvast mensen zijn, hangt af van de mate van zelfcontrole, de wetenschappelijke specialisatie van De Ridder. Zelfcontrole – ook zelfbeheersing of wilskracht genoemd – is het vermogen om ongewenste impulsen te weerstaan. Het blijkt een eigenschap van doorslaggevende betekenis, want keer op keer komt uit onderzoek naar voren dat mensen die zich goed kunnen beheersen gezonder zijn, gelukkiger, meer geld op hun bankrekening hebben, en ga zo maar door.

Log in om verder te lezen.