Als het kinderfeestje ten einde is. Als je het ene na het andere probleem hebt opgelost en ook de chaos op de weg weer hebt doorstaan.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Na een dag vol stress kan onze gedisciplineerde gezond eten-houding naadloos overgaan in een kan-mij-het-schelen-houding. En vinden we dat we dat wijntje of patatje gewoon hebben verdiend.

Disbalans

‘Klassieke voorbeelden,’ aldus Steenhuis. ‘Heel veel mensen trappen in deze valkuil, die altijd begint met een disbalans. Gedurende de dag bouw je veel stress op, en aan het eind van de dag krijg je de behoefte om die te compenseren, want je hebt jezelf al de hele tijd op de tweede plaats moeten zetten.

Hoe meer stress, hoe groter die drang wordt. En als je het dan ook nog weet recht te praten of rationaliseren – “Ik heb het verdiend” – dan ga je voor de bijl.’

Vlek op vlek

Wie bovendien een positieve uitkomstverwachting heeft – namelijk dat je van wat comfort food weer helemaal relaxt zult worden – versterkt deze keten volgens Steenhuis alleen maar.

Training Gezond en energiek in 10 stappen
Training

Training Gezond en energiek in 10 stappen

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Op deze manier zal ook bij de volgende stressdag de motivatie om naar iets lekkers te grijpen alleen maar groter worden. Slecht idee!

Ga gewoon in bad liggen…

‘Wat je natuurlijk kunt doen,’ adviseert Steenhuis, ‘is kijken op welke andere manieren je jezelf kunt compenseren. Want het is een aangeleerde gewoonte, en die is prima te wijzigen. Bijvoorbeeld door eten of dikmakende drank te vervangen door een warm bad of een lekker tijdschriftje op de bank.’

… of kijk eens terug op je dag

Voor wie een warm bad niet vindt opwegen tegen witte Oreo’s, heeft Steenhuis gelukkig een nog constructievere tip. ‘Kijk op zulke dagen terug: waar begon de stress eigenlijk? Is het vooral op bepaalde dagen, dat ik het zo zwaar vind? Waar ligt het aan, met wie ben ik dan, wat doe ik, wat gebeurt er?

Stressloos wordt het niet

Deze theorie van de terugvalpreventie heeft haar werkzaamheid ruimschoots bewezen in onderzoek naar alcohol-, eet-, gok- en drugsverslavingen,’ benadrukt Steenhuis.

‘Als je je bewust wordt van de risicosituaties, kun je in de toekomst tijdig ingrijpen. Door op zo’n dag bijvoorbeeld tussendoor hersteltijd in te plannen. Of door je vaardigheden te vergroten met een cursus stress- of timemanagement. Helemaal stressloos wordt het leven niet en dat is ook nergens voor nodig.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Van die stressfeestjes heb je er waarschijnlijk maar een paar per jaar – laat lekker gaan, zou ik zeggen. Maar kom je drie keer per week zo gestrest thuis, dan is het zaak daar iets aan te doen. En niet alleen voor je eetgedrag!’

Heb je de smaak te pakken en wil je constructief aan de slag met een gezonde leefstijl? Volg dan de online training Gezond en energiek in 10 stappen van Ingrid Steenhuis.

Verder lezen? Afval valkuil 5: je bent er te moe voor