Helpt mindfulness bij slaapproblemen?

Ik zoek een meditatiemethode waarbij ik niet alleen leer om in diepe rust te raken, maar waardoor ik ook beter mijn slaapprobleem kan hanteren.

Ons advies

Het is een groot misverstand dat de bedoeling van meditatie is om een persoon tot diepe rust te brengen. Meditatie kan je wel tot rust brengen, maar het is niet het doel.

Mindfulness leert je om te zijn met wat er is – ook als dat onrust is. Bij mindfulness gebruiken we meditatie om met aandacht naar binnen te keren en te leren opmerken en waarnemen wat er is, zonder er een oordeel over te hebben. Hierbij kun je rustiger worden, maar je kunt ook de gevoelens – zoals onrust – op een vriendelijke manier opmerken zonder er verder iets mee te doen.

Mindfulness kan wel helpen bij slaapproblemen, omdat je allerlei oefeningen leert waar je rustiger van kan worden en omdat je leert anders om te gaan met storende gedachten die je wakker houden.

Als je je echt wilt richten op je slaapprobleem en deze wilt oplossen, dan raad ik je het zelfhulpboek ‘Slapeloosheid’ van slaapdeskundigen Ingrid Verbeek en Ed Klip aan. Hierbij zit ook een CD met ontspanningsoefeningen.

Expert

Mirjam Spijker

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Geen tablet voor het slapengaan

Lees verder
Kort

Materialistische tieners

De sintcadeaus zijn amper uitgepakt of er wordt alweer gespeculeerd over kerst.

Lees verder
Artikel

Rob Brandsma: ‘Onze geest is een knagend konijn’

Lees verder
Artikel

Exit automatische piloot

Lees verder
Verhaal

Beter slapen

Lees verder
Kort

Slechte slapers misdragen zich eerder

Lees verder
Artikel

Beter slapen

Lees verder
Artikel

Gratis download: e-book Iedereen kan slapen, jij dus ook!

Lees verder