Slaap ik al? Slaap ik al?? Sl…

Weer de halve nacht wakker gelegen? Dat zou best eens kunnen meevallen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die zeggen in- en doorslaapproblemen te hebben, vaak meer slapen dan ze zelf beseffen. Anders gezegd: ze lijden aan een ‘slaapwaarnemingsstoornis’. TEST Doe de test » Slaap je wel voldoende? Duitse onderzoekers besloten eens te kijken wat er […]

Weer de halve nacht wakker gelegen? Dat zou best eens kunnen meevallen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die zeggen in- en doorslaapproblemen te hebben, vaak meer slapen dan ze zelf beseffen. Anders gezegd: ze lijden aan een ‘slaapwaarnemingsstoornis’.

TEST
Doe de test »

Slaap je wel voldoende?

Duitse onderzoekers besloten eens te kijken wat er gebeurt als zulke mensen worden getraind in het beter waarnemen van wat er in hun lichaam gebeurt. En jawel, zo bleek na twee weken van dagelijkse ontspanningsoefeningen en visualisaties waarbij ze zich bijvoorbeeld moesten voorstellen lekker in een bloeiende wei te liggen. De proefpersonen konden daarna veel beter aangeven of ze al dan niet geslapen hadden. Of ze daardoor uiteindelijk ook béter gaan slapen, moet nog nader worden onderzocht.

Psychologie Heute, maart 2012

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Tegen de ochtend heb ik nare dromen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Melle Tukker (47) had restaurants in Nederland en Australië, maar koos ervoor om coach te worden en...

Lees verder
Artikel

Baas in eigen droom

Lees verder
Kort

Slechte slapers misdragen zich eerder

Lees verder
Artikel

Succesvol dromen

Lees verder
Artikel

Vooruitslapen is beter dan slaap inhalen

Lees verder
Recensie

De wetenschap van dromen

Lees verder
Advies

Dromen over een oud huis zegt iets over je persoonlijkheid

Lees verder