U slaapt beter dan u denkt

Samenleving Slaapt u slecht? Vervelend – maar weet u het wel zeker? Veel mensen dénken namelijk vooral dat ze slecht slapen, zegt de Duitse slaaponderzoeker Jürgen Zulley in Psychologie Heute. En die overtuiging kan zoveel stress oproepen dat ze het probleem juist veroorzaakt. Twee misvattingen die volgens Zulley ‘slaapstress’ kunnen uitlokken: 1Een normale nachtrust verloopt […]

Samenleving

Slaapt u slecht? Vervelend – maar weet u het wel zeker? Veel mensen dénken namelijk vooral dat ze slecht slapen, zegt de Duitse slaaponderzoeker Jürgen Zulley in Psychologie Heute. En die overtuiging kan zoveel stress oproepen dat ze het probleem juist veroorzaakt.

Twee misvattingen die volgens Zulley ‘slaapstress’ kunnen uitlokken:

1Een normale nachtrust verloopt ongestoord.

Niet waar, zegt Zulley; het is volstrekt normaal om geregeld wakker te worden. Gemiddeld worden onze nachten zelfs 28 keer onderbroken – alleen slapen we doorgaans zó snel weer in, dat we dat vergeten. Waarschijnlijk is er een evolutionaire verklaring voor die waakzame momenten: het was voor de oermens veel te gevaarlijk om uren achtereen volledig van de wereld te zijn.

2 Wakker liggen duurt eindeloos.

Onze tijdsinschatting is ’s nachts slechter dan overdag, zegt Zulley; tien minuten lijken wel een uur. Daardoor raken we al snel over de rooie als we na een onderbreking niet direct weer in slaap vallen. Vaak meldden ‘slechte slapers’ dat ze uren wakker hadden gelegen terwijl uit laboratoriumonderzoek bleek dat ze het grootste deel van de nacht wel degelijk hadden geslapen.

Online training

Beter slapen

  • Herken verstorende patronen
  • Laat piekergedachtes los
  • Verbeter je slaapritme

bekijk de training
Nu maar
€ 87,50

In plaats van kwaad te worden als u ’s nachts wakker wordt, kunt u volgens Zulley beter

Log in om verder te lezen.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ha, ik heb een lichaam

Redacteur Marloes Zevenhuizen wordt zich weer bewust van haar lijf

Lees verder
Artikel

Stress? Zo voorkom je een burn-out

Wanneer heb je zoveel stress dat een burn-out op de loer ligt? Herken de symptomen op tijd, zodat he...

Lees verder
Artikel

Lekker frutten

Lees verder
Artikel

Roken beschadigt het brein

Lees verder
Artikel

Geurgevoeligheid: geen onzin

Lees verder
Artikel

‘Ik ging door een hel van pijn’

Lees verder
Artikel

Puberbrein extra rookgevoelig

Lees verder
Advies

Ik wil af van de slaapmiddelen

Lees verder