In Psychologie Magazine vertellen zes BN’ers – waaronder Erik Scherder, Joy Delima en Dylan Haegens – wél eerlijk over hun angsten. Hiermee roepen ze op tot minder schaamte en meer openheid rondom angst(stoornissen). Ook willen ze laten zien dat je met angst geen ‘loser’ bent, maar prima een succesvol leven kunt leiden.

De moed om bang te zijn

De moed om bang te zijn

Ze schamen zich ervoor, of voelen zich ‘raar’. Geen wonder dat veel mensen hun angststoornis of ...

Lees verder

Want angst is eigenlijk heel normaal, zo blijkt ook uit het onderzoek van Psychologie Magazine. Deze angsten worden het meest genoemd:

  • faalangst, dus angst voor fouten maken of iets niet goed doen (maar liefst 71% van de ondervraagden heeft hier last van in zijn dagelijks leven)
  • sociale angst, dus de reactie of kritiek van anderen (70%)
  • spreken in het openbaar (64%)
  • dood, een ongeluk of ziekte van een naaste (62%)
  • hoogtevrees (55%)

Daarbij heeft zo’n 30% van de mensen last van angst voor eenzaamheid, kleine ruimten (claustrofobie), zelf ziek worden, autorijden, telefoneren en/of vliegangst. Maar liefst 60% van de mensen heeft weleens een paniekaanval (gehad).

Sommige angsten blijken veel minder geaccepteerd dan andere: 60% heeft er geen moeite mee om open te zijn over hoogtevrees, vliegangst of hun angst voor bepaalde dieren zoals muizen of spinnen. Terwijl maar 10% echt open durft te praten over zijn faalangst of sociale angst, of angst voor ziekte, dood of eenzaamheid.

En dat terwijl meer openheid heel welkom is: 75% van de ‘angstige’ mensen zegt dat het hen zou helpen om te weten dat ze niet de enige zijn met een bepaalde angst.

Training Van angst naar lef
Training

Training Van angst naar lef

  • Leer hoe angst in je lichaam en brein werkt
  • Maak een persoonlijk stappenplan voor het overwinnen van angsten
  • Met technieken om paniekgevoelens weg te nemen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

In deze video vertelt acteur en columnist Joy Delima over haar sociale angststoornis, en hier over wat meer openheid haar bracht.