Pillengids met bijwerkingen

Bij de behandeling van psychische stoornissen zijn er twee mogelijkheden: pillen of praten. Welk van de twee succes zal hebben, is vooral afhankelijk van het soort stoornissen. Bij schizofrenie zijn pillen beter; bij angststoornissen is psychotherapie effectiever; en bij depressies (voor zover die niet veroorzaakt worden door een duidelijk hersenstoornis) wordt nog om de eer gestreden. De psychiater René Kahn stelde echter enige tijd geleden in het tv-programma Opgenomen van Paul Witteman dat de pillen duidelijk aan de winnende hand zijn. Er zou nu al in tachtig tot negentig procent van de gevallen een garantie op een succesvolle behandeling met medicijnen gegeven kunnen worden en over tien jaar zouden psychotherapeutische behandelingen voor depressies overbodig zijn.

In het Maandblad Geestelijke volksgezondheid kwam hem dit op de sneer te staan dat hij zich van reclametechnieken uit de autobranche had bediend. Kon hij soms een soort BOVAG-garantie voor de behandeling van depressies geven? De dagelijkse praktijk van de psychiatrie komt nog te vaak in aanraking met de ‘ondraaglijke zwaarte van het bestaan’, om het optimisme van Kahn te rechtvaardigen.

Kahn heeft zich echter niet laten afschrikken door dit soort reacties op zijn optreden en richt zich opnieuw op het grote publiek met de Gids pillen en psychiatrie. Dit is een zeer toegankelijk geschreven boek waarin de psychiatrische aandoeningen besproken worden waarvoor medicijnen voorhanden zijn. In het eerste deel worden ziektebeelden beschreven. Hierbij volgt Kahn een vast stramien. Hij schetst eerst de achtergronden van de aandoening, dan de symptomen en geeft daarna de belangrijkste onderzoeksgegevens over de ziekte. Hij sluit vervolgens af met een beschrijving van de mogelijke behandelingen, waarbij de ‘pillen’ de grootste nadruk krijgen. Het tweede deel van het boek is geheel aan de medicijnen gewijd en hier kan men meer te weten komen over de werkzaamheid, bijwerkingen en toedieningsvorm.

De pillengids lijkt daarmee een bijdrage te leveren aan het mondiger maken van patiënten en hun

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Krachtpil voor luiaards

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Gezond leven? Stel jezelf een sociaal doel

Wil je na de vakantie gezonder gaan leven? De kans van slagen is groter als je een niet-egoïstisch ...

Lees verder
Artikel

Het goede stofje in Sint-Janskruid

Lees verder
Verhaal

Kan ik ook zonder antidepressiva?

Lees verder
Artikel

Wonderpillen

Lees verder
Artikel

René Kahn: ‘Ik ken artiesten die al jaren pillen slikken’

Lees verder
Artikel

Innovatieve behandelingen voor het brein

Lees verder
Artikel

Pillen slikken

Lees verder