Midlifecrisis: de angst om nooit meer uit die dagelijkse sleur te raken

Wat kunnen we leren van romans? Welke psychologische mechanismen worden erin beschreven? Op deze plek houden psychologen Karel Soudijn en René Diekstra om beurten een roman kritisch tegen het licht. Deze maand Karel Soudijn over de roman Ga niet weg van Margaret Mazzantini, waarin een chirurg in een wanhopige midlifecrisis verkeert.

BOEKEN

Angela, de vijftienjarige dochter van een chirurg, krijgt een ernstig ongeluk. Ze raakt in coma en wordt geopereerd in het ziekenhuis van haar vader Timoteo. Hij kan alleen maar afwachten of ze het zal overleven; zelf mag hij haar niet helpen. Zijn vrouw Elsa, de moeder van Angela, is voor haar werk als journalist op weg naar Engeland. In de uren waarin Timoteo afwacht of Angela in leven zal blijven, spreekt hij haar in gedachten toe. Hij vertelt over de periode rond haar geboorte. Dat verhaal begint toen hij veertig was.

Timoteo is dan al jaren getrouwd met Elsa en maatschappelijk gezien geslaagd als chirurg. Door autopech strandt Timoteo in een achterbuurt waar hij, onder invloed van alcohol, een arme vrouw verkracht die hij zelf heel lelijk vindt: Italia. Kort daarna keert hij terug om zijn excuses aan te bieden, wat opnieuw tot seksueel contact leidt. Hij zal nog vaker met haar naar bed gaan.

Het huwelijk met Elsa blijft in stand. Timoteo maakt zijn vriendin zwanger en krijgt te horen dat zijn echtgenote eveneens van hem in verwachting is. Hij regelt een abortus voor Italia, maar op het laatste moment kiezen ze ervoor het kind te laten leven.

Log in om verder te lezen.
auteur

Karel Soudijn

» profiel van Karel Soudijn

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik raak snel van slag

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Hoe ik mijn zoon met autisme ging begrijpen

Doordat zijn zoon Zac (13) autisme heeft, wist vader Keith (48) nauwelijks wat hem bezighield. Een c...

Lees verder
Artikel

Erbij horen zonder jezelf te verliezen

Lees verder
Advies

Ik heb last van angst en paniekaanvallen

Lees verder
Kort

Lastige eter heeft meer problemen

Lees verder
Test

Heb je last van vliegangst?

Lees verder
Artikel

Had ik maar minder faalangst

Lees verder
Artikel

Hoe ga je om met klimaatangst?

Lees verder