Midlifecrisis: de angst om nooit meer uit die dagelijkse sleur te raken

Wat kunnen we leren van romans? Welke psychologische mechanismen worden erin beschreven? Op deze plek houden psychologen Karel Soudijn en René Diekstra om beurten een roman kritisch tegen het licht. Deze maand Karel Soudijn over de roman Ga niet weg van Margaret Mazzantini, waarin een chirurg in een wanhopige midlifecrisis verkeert.

BOEKEN

Angela, de vijftienjarige dochter van een chirurg, krijgt een ernstig ongeluk. Ze raakt in coma en wordt geopereerd in het ziekenhuis van haar vader Timoteo. Hij kan alleen maar afwachten of ze het zal overleven; zelf mag hij haar niet helpen. Zijn vrouw Elsa, de moeder van Angela, is voor haar werk als journalist op weg naar Engeland. In de uren waarin Timoteo afwacht of Angela in leven zal blijven, spreekt hij haar in gedachten toe. Hij vertelt over de periode rond haar geboorte. Dat verhaal begint toen hij veertig was.

Timoteo is dan al jaren getrouwd met Elsa en maatschappelijk gezien geslaagd als chirurg. Door autopech strandt Timoteo in een achterbuurt waar hij, onder invloed van alcohol, een arme vrouw verkracht die hij zelf heel lelijk vindt: Italia. Kort daarna keert hij terug om zijn excuses aan te bieden, wat opnieuw tot seksueel contact leidt. Hij zal nog vaker met haar naar bed gaan.

Het huwelijk met Elsa blijft in stand. Timoteo maakt zijn vriendin zwanger en krijgt te horen dat zijn echtgenote eveneens van hem in verwachting is. Hij regelt een abortus voor Italia, maar op het laatste moment kiezen ze ervoor het kind te laten leven.

Log in om verder te lezen.
auteur

Karel Soudijn

» profiel van Karel Soudijn

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Nooit meer vliegangst

Lees verder
Test

Hoe groot is je emotionele inzicht?

Welke emotie kun je het best tonen als je onderhandelt over de prijs van een auto? Heb je meer plezi...

Lees verder
Artikel

Arne Öhman: ‘Niemand heeft een fobie voor bloemen’

Lees verder
Advies

‘Angst verpest mijn gelukkige momenten’

Lees verder
Advies

Ik vind opstijgen en landen zo eng

Lees verder
Advies

Wat kun je doen tegen verlatingsangst?

Lees verder
Advies

Ik wil af van mijn overgeeffobie

Lees verder
Kort

Verlegen mensen hebben een angstige kater

Lees verder