Zou het leven leuker zijn zonder angst?

  • 1972 woorden
  • leestijd is 10 minuten
Het leven zou een stuk gemakkelijker zijn zonder angst, schaamte, stress en jaloezie. Denkt u. Vier psychologische gedachte-experimenten die het tegendeel aantonen.

We zouden spontaan achter de katheder plaatsnemen om duizend man toe te spreken. We zouden zonder problemen in een vliegtuig stappen, examen doen of een parachutesprong maken. Nooit meer gillen als er een muis door de keuken rende. Op vakantie in de tropen zouden we koelbloedig een slang of vogelspin doden. En belangrijker nog: we zouden nooit meer wegrennen voor de dingen die we denken niet te kunnen. Zonder angst zouden we een hoop meer bereiken in ons leven.

‘Zonder angst zouden we binnen een paar uur dood zijn,’ ontnuchtert angsttherapeut Jan van den Berg van het ipzo. Sterker nog: ‘Als angst niet bestond, bestonden er überhaupt geen mensen.’ Van den Berg doelt op de fysiologische functie van angst: als er gevaar dreigt, zorgt de vreesreactie ervoor dat het lichaam klaar is om te vluchten of te vechten. ‘Op die manier leren we door angst, en beschermen we ons leven.’

Lourens Henkelman, als psycholoog verbonden aan het Trimbosinstituut, schetst een ander scenario. ‘Zonder angst zou de wereld bestaan uit wrede psychopaten. Het zou een gewetenloze puinzooi worden, een jungle, waarin het recht van de sterkste geldt.’ Volgens Henkelman is angst de basis van het geweten. ‘Van nature zijn wij amorele

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik fantaseer over de dood van mijn geliefden

Lees verder
Video

Hoe ziet de ideale partner eruit?

Hoe ziet je ideale partner eruit, zowel qua uiterlijk als eigenschappen? In deze video beschrijven s...

Bekijk video
Interview

P.F. Thomése : ‘Ik wist: het is zover, nu ga ik dood’

Lees verder
Artikel

Tussen angst en vrees

Lees verder
Verhaal

Oeps! Waarom we mislukkingen moeten koesteren

Lees verder
Verhaal

Troost voor stervelingen

Lees verder
Advies

Breng ik mijn tandartsangst over op mijn kind?

Lees verder
Video

Eerste hulp bij faalangst

Lees verder