‘Ik trainde op twee dropjes’

Vier jaar had Thekla de Jong (24) anorexia. Ze is professioneel volleybalster en psychomotorisch therapeut.
‘Het gekke is dat ik heel lang de illusie heb gehouden dat het goed met me ging. Ik hield mezelf voor dat ik met twee dropjes genoeg energie had voor een training. In werkelijkheid nam mijn spiermassa af en kreeg ik last van duizeligheid. Mijn concentratie verdween; in mijn hoofd was ik alleen maar bezig met wat ik ging eten en hoeveel ik had verbrand. Ik heb weleens om twee uur ’s nachts nog rondjes gelopen omdat ik te weinig beweging had gehad.
Ik wilde alles goed doen: de perfecte studente, dochter, vriendin én sporter zijn. Ik leefde voor anderen, alleen over mijn eten had ik zelf controle.
Dat is hoe ik het achteraf kan uitleggen. Niet ikzelf maar mijn omgeving heeft uiteindelijk gezegd: zo gaat het niet langer. Ik mocht niet meer trainen en mijn studiebegeleider pakte op een gegeven moment de telefoon en zei: “Je gaat nú je huisarts bellen.”
Zo kwam ik uiteindelijk bij een kliniek voor eetstoornissen terecht, waar ik een paar keer per week naartoe ging. Die therapie versterkte mijn eetstoornis alleen maar. Ik moest

Log in om verder te lezen.