Jet van Nieuwkerk over haar eetstoornis ‘Als ik even een kwartiertje vrij had, zat ik in de sportschool’

  • 435 woorden
  • leestijd is
  • 3 minuten
  • Beeld: Maarten Kools
Journalist Jet van Nieuwkerk (29) schrijft over voeding en maakte een documentaireserie over orthorexia nervosa, de obsessie met gezond eten. Zelf leed ze ook aan een eetstoornis.

‘Vier jaar geleden las ik een artikel over obsessief bezig zijn met gezond eten, sporten en slank zijn. Orthorexia, werd het genoemd, en ik herkende mezelf direct. Ik sportte zes dagen per week en was 24/7 bezig met gezonde voeding. Het beheerste mijn leven. Als vriendinnen me te eten vroegen, raakte ik in paniek omdat ik dan geen controle had over wat er naar binnen ging. Met een smoesje zegde ik af. Las ik over de calorieën in een avocado, dan ging de avocado direct in de ban.

Interview

6 BN-ers over hun psychische kwetsbaarheid

Zes BN'ers vertellen over hun psychische worstelingen. 'Wekenlang lag ik met de gordijnen dicht op b...

Lees verder

Het begon heel onschuldig, op mijn 16de. Ik was een onzekere puber met een laag zelfbeeld. Het eten van granen en superfoods gaf me een goed gevoel over mezelf. Ik viel af en iedereen zei dat ik er zo goed uitzag. Dat stimuleerde me om dat perfecte lijf in stand te houden, maar gaandeweg werd het dwangmatig.
Na mezelf drie jaar lang eten ontzegd te hebben, kwam er een omslag. Ik kreeg eetbuien – alsof ik alles wilde inhalen. De dagen erna compenseerde ik dat door weer extreem te lijnen. Ik was niet vel over been, dus niemand maakte zich zorgen, en mezelf hield ik voor dat ik gezond bezig was. Totdat ik het artikel over orthorexia las – toen besefte ik dat mijn leefstijl allang niet meer gezond was.

Door gesprekken met een coach ontdekte ik dat mijn obsessie met eten voortkwam uit het gevoel niet goed genoeg te zijn. Dat idee had ik mede gekregen door al die bikinimodellen en fitgirls op Instagram. Dat plaatje kon ik nooit evenaren, dacht ik. Volgens de coach moest ik werken aan mijn zelfbeeld, en de lat niet zo hoog leggen. Mezelf niet meer vergelijken met anderen, en het mezelf vergeven als ik een keer niet ging sporten.

Hoewel ik er niet meer voortdurend mee bezig ben, zal mijn uiterlijk altijd een gevoeligheid blijven. Als ik me weer eens onzeker voel, doe ik iets waar ik blij van word. Een mooi liedje opzetten, een geurkaars aansteken of lekker in bad gaan liggen. Zo leer ik liever voor mezelf te zijn. Eten is nog steeds een kwetsbaar punt: het is lastig tegelijkertijd maat te houden, én ervan te genieten.
Met de documentaireserie over orthorexia wil ik anderen laten zien hoe je kunt doorschieten in gezond leven. Ik krijg nog dagelijks reacties van jonge mensen die daarmee worstelen. Wat mezelf betreft: uit zelfbescherming heb ik alle bikinimeisjes op Instagram ontvriend. En ik heb een boek geschreven met tips en recepten voor jongeren die het uit huis gaan. Ik weet als geen ander wat er kan misgaan wanneer je niet goed voor jezelf zorgt.’

Online training

Goed zoals je bent

  • Leer jezelf accepteren
  • Omarm je imperfecties
  • Met boek van Brené Brown

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Iedereen heeft wel iets

Vrijwel iedereen krijgt weleens te maken met psychische klachten, blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine. Maar meestal houden we onze kwetsbaarheden, worstelingen en rare trekjes verborgen. In november vragen we aandacht voor het feit dat iedereen wel iets heeft. Lees hier alles over het onderzoek, en ontdek via de checklist hoe je scoort ten opzichte van de rest van Nederland.
Heb je last van psychische klachten? Praten helpt. Je kunt anoniem chatten, bellen, mailen en appen met een hulpverlener van MIND korrelatie via mindkorrelatie.nl

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Anouk Tulner

» profiel van Anouk Tulner

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Help: mijn valkuil is en blijft snaaien!

Lees verder
Interview

Presentator Sofie van den Enk over haar depressie: ‘Ik herinner me van die roerloze dagen’

Sofie van den Enk (38) is presentator en programmamaker van onder andere De keuringsdienst van waard...

Lees verder
Artikel

Laten we ophouden over gewicht

Lees verder
Advies

Eten is een obsessie geworden

Lees verder
Artikel

Overgewicht bij kinderen

Lees verder
Advies

Hoe trek ik me minder aan van het schoonheidsideaal?

Lees verder
Artikel

Ken en Barbie

Lees verder
Artikel

Anorexia door autisme?

Lees verder