Zelfbeheersing gevraagd

Iedereen kent uit eigen ervaring dat wankele evenwicht tussen toegeven of weerstand bieden aan een verleiding, of het nou om een lekkere taartpunt gaat, om roken, onveilig vrijen, te veel alcohol of overmatig druggebruik. Toegeven aan de verleiding kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Maar niet iedereen heeft de wilskracht om zich ertegen te verzetten. Een nieuwe methode om jezelf te leren beheersen: denk aan 'koude' eigenschappen.

Het lijkt wel alsof mensen bij het uitvoeren van hun goede voornemens blootstaan aan twee tegengestelde krachten: de ene kracht probeert hen ertoe over te halen om een behoefte te bevredigen, de andere kracht probeert hen daarvan te weerhouden. In overeenstemming met deze gedachtegang beweren de Amerikaanse psychologen Metcalfe en Mischel van de Colombia University dat de menselijke geest geregeerd wordt door twee psychologische systemen, een ‘heet’ en een ‘koud’ systeem. Het ‘hete’ systeem wordt snel en automatisch geactiveerd in de aanwezigheid van een aantrekkelijke stimulus en werkt voornamelijk via gevoelsprikkels: ik zie een punt chocoladetaart die het gevoel ‘jummie!’ opwekt, en de eerste impuls is om de punt te grijpen en naar binnen te werken. In psychologische termen gaat het om een zogenaamde stimulus-responsketen: we reageren automatisch met een bepaalde respons, omdat we hebben geleerd dat de stimulus loont, dat wil zeggen lekker of bevredigend is. Het koude systeem daarentegen is veel langzamer en meer gebaseerd op bewuste afweging. Het zorgt ervoor dat we kunnen plannen, logisch kunnen nadenken en ook voorbij kunnen gaan aan de impulsen van het hete systeem: ‘Chocolade taart is niet goed voor de lijn en bovendien is het straks lunchtijd.’

Het koude

Log in om verder te lezen.
auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Een doeltreffend schot

Een ervaren voetballer heeft slechts een fractie van een seconde nodig om een bal met een snelheid v...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...

Lees verder
Advies

Waar vind ik hulp voor mijn eetprobleem?

Lees verder
Artikel

Ken en Barbie

Lees verder
Advies

Eten voor het sporten om af te vallen?

Lees verder
Kort

Homo’s ruiken vies, vindt de hetero

Lees verder
Artikel

Psychische schade door Big Brother?

Lees verder
Verhaal

Op weg naar herstel, genezen van een eetstoornis

Lees verder