ontwikkeling

Heeft uw kind een gruwelijke hekel aan vis, of spuugt het zijn worteltjes meteen weer uit? Grote kans dat u vroeger precies hetzelfde deed. Wat kinderen lekker vinden en wat niet, is namelijk deels erfelijk, blijkt uit een grootschalig onderzoek naar voedselvoorkeuren van jonge kinderen.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

De onderzoekers vergeleken de voedselvoorkeuren van eeneiige en twee-eiige tweelingen met elkaar. Vooral de liefde voor vlees en vis blijkt voor een groot gedeelte in de genen te zitten: 78 procent van de voorkeur is erfelijk bepaald. Op de tweede plaats komt de voorkeur voor fruit, die voor 51 procent erfelijk is. Of een kind van groente houdt, is voor 37 procent erfelijk; de voorkeur voor toetjes, zoals zuivel, slagroom en appeltaart, is maar voor 20 procent genetisch bepaald.

Het niet-erfelijke deel wordt bepaald door de omgeving. Daar kunt u dus invloed op uitoefenen. Heeft u bij vlees en vis weinig in te brengen, groente en toetjes kunt u uw kinderen ook léren eten. Bijvoorbeeld door het vaak aan te bieden, of door te laten zien dat u spruitjes heeeeerlijk vindt.

Physiology and Behavior, juli 2006