Groep 5/6 van daltonschool De Schutse in Maasland is net begonnen aan een spellingsles. Het zonnescherm is omlaag en legt een zachtrode gloed over de gebogen hoofden. Juf Mirjanneke Dwars helpt een van de leerlingen met een lastig woord. ‘Xylofoon,’ leest juf Mirjanneke voor, ‘spreek het eens uit?’ ‘Ikslofoon,’ begint de leerlinge. ‘Ksie-lo-foon,’ herhaalt de juf, maar zo makkelijk is het niet: ‘Iksieo… Iksolofoon?’

Ik werd als kind jarenlang gepest, getreiterd en vernederd

Ik werd als kind jarenlang gepest, getreiterd en vernederd

Wat doet het met je als je als kind jarenlang bent gepest, getreiterd en vernederd? Het verhaal van ...

Lees verder

Gestruikel over woorden, fouten maken voor de klas: voor sommige schoolkinderen reden genoeg om een ander uit te lachen. Maar niet op De Schutse. De regels aan de muur zijn een stille getuige van wat hier is afgesproken: ‘We doen aardig tegen elkaar en behandelen anderen met respect.’ ‘We maken er samen een fijne groep van.’ En dus werken de leerlingen rustig verder terwijl hun klasgenoot haar zoektocht naar de juiste uitspraak voortzet.

Succesvolle Finse methode tegen pesten

De gevolgen van een nare tijd op school zijn groot en tot ver in het leven te voelen. Mede daarom zijn scholen vanaf dit schooljaar wettelijk verplicht om een sociaal veilig schoolklimaat te garanderen. Hoe, dat mogen ze zelf weten, maar ze moeten wel aantonen dat de gekozen aanpak effect sorteert.

De Schutse begon er een aantal jaar geleden al mee door te veranderen in een KiVa-school. Een school waar kinderen en leerkrachten samen bespreken hoe iedereen zich er fijn kan voelen en pesten door de hele groep wordt verhinderd. KiVa is Fins voor ‘leuk’ of ‘fijn’ en als afkorting staan de letters voor de eerste letters uit de Finse zin die betekent: ‘leuke school zonder pesten’.

Log in om verder te lezen.