Pesten stopt als niemand meer toekijkt

Verontruste ouders, machteloze leerkrachten… Ook dit schooljaar zullen er in klaslokalen overal in het land weer verhitte discussies worden gevoerd over pesten. Zo niet op basisschool De Schutse. Daar werd een succesvolle Finse methode ingevoerd die kinderen leert hoe ze pestgedrag zelf kunnen stoppen.

Groep 5/6 van daltonschool De Schutse in Maasland is net begonnen aan een spellingsles. Het zonnescherm is omlaag en legt een zachtrode gloed over de gebogen hoofden. Juf Mirjanneke Dwars helpt een van de leerlingen met een lastig woord. ‘Xylofoon,’ leest juf Mirjanneke voor, ‘spreek het eens uit?’ ‘Ikslofoon,’ begint de leerlinge. ‘Ksie-lo-foon,’ herhaalt de juf, maar zo makkelijk is het niet: ‘Iksieo… Iksolofoon?’ Gestruikel over woorden, fouten maken voor de klas: voor sommige schoolkinderen reden genoeg om een ander uit te lachen. Maar niet op De Schutse. De regels aan de muur zijn een stille getuige van wat hier is afgesproken: ‘We doen aardig tegen elkaar en behandelen anderen met respect.’ ‘We maken er samen een fijne groep van.’ En dus werken de leerlingen rustig verder terwijl hun klasgenoot haar zoektocht naar de juiste uitspraak voortzet.

De gevolgen van een nare tijd op school zijn groot en tot ver in het leven te voelen (zie het kader op de volgende pagina). Mede daarom zijn scholen vanaf dit schooljaar wettelijk verplicht om een sociaal veilig schoolklimaat te garanderen. Hoe, dat mogen ze zelf weten, maar ze moeten wel aantonen dat de gekozen aanpak effect sorteert. De Schutse begon er een aantal

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Test

Hoeveel controle heb je over je leven?

Hebt je je leven in eigen hand? Of vind je dat je steeds weer slachtoffer bent van de omstandigheden...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Kun jij dit trucje ook?

Wie kan met zijn oren wapperen? Of met zijn ogen dicht zijn navel aanwijzen? 8 trucjes om te probere...

Lees verder
Artikel

De gevolgen van pesten

Lees verder
Interview

Schrijver Murat Isik: ‘Ik laat me niet meer beperken door schaamte’

Lees verder
Artikel

‘Stomme trut’

Lees verder
Artikel

‘Ik weet wat ik wil zeggen, maar het komt er gewoon niet uit’

Lees verder
Interview

Ik vergeef je

Lees verder
Artikel

Buitenbeentjes

Lees verder