Wat maakt goed slapen zo belangrijk?

‘Als er iets heftigs gebeurt in je leven, maakt je brein een koppeling tussen de gebeurtenis en lichamelijke sensaties, zoals zweethanden en knikkende knieën.

Training Van angst naar lef
Training

Training Van angst naar lef

  • Leer hoe angst in je lichaam en brein werkt
  • Maak een persoonlijk stappenplan voor het overwinnen van angsten
  • Met technieken om paniekgevoelens weg te nemen
Bekijk de training
Nu maar
€ 45,-

Steeds als je eraan terugdenkt, voel je ook de spanning in je lichaam weer. Tijdens je slaap verwerk je de ervaring en worden neurale netwerken aangepast waardoor de koppeling wordt verbroken.

Maar tijdens een rusteloze nacht gebeurt dat niet: de verbinding tussen de nare gebeurtenis en de fysieke spanning blijft bestaan en wordt zelfs sterker. We weten dat dit mechanisme een rol speelt bij depressies en vermoeden dat slecht slapen ook angststoornissen kan veroorzaken.’

Waarom denken jullie dat?

‘Omdat angststoornissen net als depressies vaak hardnekkig zijn en mensen die ermee kampen doorgaans slecht slapen. We denken daarom dat beide groepen een gefragmenteerde REM-slaap hebben: de fase waarin we emotionele ervaringen verwerken.

Bovendien wordt er alleen tijdens de REM-slaap geen noradrenaline aangemaakt in de hersenstam. Dat is belangrijk, want door de afwezigheid van noradrenaline kunnen de verbindingen tussen zenuwcellen makkelijker worden verzwakt.

Op die manier kan een herinnering worden gescheiden van het gevoel daarover. Bij gefragmenteerde REM-slaap daalt de noradrenaline niet, waardoor verbindingen juist sterker kunnen worden.’

Training Depressie beter begrijpen
Training

Training Depressie beter begrijpen

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
€ 45,-

Wat betekent dat voor de behandeling van angstklachten?

‘Dat er ook aandacht moet zijn voor de kwaliteit van iemands nachtrust. In ons onderzoek geven we een deel van de proefpersonen cognitieve gedragstherapie tegen slapeloosheid. Daarbij korten we de slaap in – hoe gek dat ook klinkt.

Onze hypothese is namelijk dat je beter geen REM-slaap kunt hebben dan een gefragmenteerde omdat dat de klachten alleen maar verergert.

Omdat de meeste REM-slaap in de ochtend plaatsvindt, zou het slechte slapers dus kunnen helpen om eerder op te staan. Later het ons onderzoek gaan we kijken of we de aanmaak noradrenaline tijdens REM-slaap ook met medicijnen kunnen blokkeren.’

Van Someren is nog op zoek naar proefpersonen. Ga je binnenkort naar een psycholoog voor de behandeling van angsten of trauma’s? Dan kun je je aanmelden op slaapregister.nl/beter.