Je ziet ze nog weleens, stellen die in alles proberen op elkaar te lijken. Dezelfde Gazelle-fiets, dezelfde regenpakken, dezelfde korte praktische coupe. Vroeger, toen ik nog zeker wist hoe de wereld in elkaar zat, trof me dat altijd als een benauwend voorbeeld van angst om alleen te zijn – wat vast en zeker bestraft zou worden met een gebrek aan seks, dacht ik, want dat stellen met dezelfde windjacks elkaar niet meer alle hoeken van de kamer lieten zien, leek me evident.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Inmiddels weet ik dat niet meer zo ­zeker. Je kunt je flink vergissen in wat er al dan niet gebeurt in de bedden van ­andere mensen; dat weet iedereen die weleens heeft geslapen in een hotel met dunne muren, terwijl je geen van de keurige types in de ontbijtzaal zou verdenken van zulk wulps wangedrag.

Bovendien: angst om alleen te zijn kan zoveel vormen aannemen. Er zijn relaties waarin een van tweeën altijd harder moet werken. Halsoverkop-­ verliefdheden-op-de-eerste-de-beste, ­relaties die knellen als te kleine schoenen, uitgedoofde broer-zusverhoudingen.Dat sommigen uit angst om alleen te blijven zelfs genoegen nemen met een ongeschikte partner, zoals nu ook ­wetenschappelijk is aangetoond, is in dat licht helemaal niet zo gek.

Je kunt die angst veroordelen. Maar de natuur heeft ons nu eenmaal de ­genetische opdracht meegegeven om een partner te vinden. Dus voelen we ons simpelweg veiliger als we het leven kunnen delen met een ander beestje, zelfs als die relatie verre van ideaal is.

De lastigste opdracht is om de grens te bepalen tussen ‘niet ideaal’ en ronduit slecht. Toegegeven: bij elkaar blijven omdat je weet wat je hebt klinkt niet erg romantisch. Maar is het niet nog treuriger om te blijven hopen dat er ­ergens anders iemand voor je rondloopt die wél precies past op al je neuroses en eigenaardigheden, en dan ook nog de zelfde muzieksmaak heeft?

Training Van angst naar lef
Training

Training Van angst naar lef

  • Leer hoe angst in je lichaam en brein werkt
  • Maak een persoonlijk stappenplan voor het overwinnen van angsten
  • Met technieken om paniekgevoelens weg te nemen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Je kunt van de regenpakkenstellen denken wat je wilt, maar die zien er in elk geval niet uit alsof ze zulke onpraktische illusies koesteren. En is er slecht weer op komst, dan zijn zij erop voorbereid.