Lekker veilig

Je ziet ze nog weleens, stellen die in alles proberen op elkaar te lijken. Dezelfde Gazelle-fiets, dezelfde regenpakken, dezelfde korte praktische coupe. Vroeger, toen ik nog zeker wist hoe de wereld in elkaar zat, trof me dat altijd als een benauwend voorbeeld van angst om alleen te zijn – wat vast en zeker bestraft zou […]

Je ziet ze nog weleens, stellen die in alles proberen op elkaar te lijken. Dezelfde Gazelle-fiets, dezelfde regenpakken, dezelfde korte praktische coupe. Vroeger, toen ik nog zeker wist hoe de wereld in elkaar zat, trof me dat altijd als een benauwend voorbeeld van angst om alleen te zijn – wat vast en zeker bestraft zou worden met een gebrek aan seks, dacht ik, want dat stellen met dezelfde windjacks elkaar niet meer alle hoeken van de kamer lieten zien, leek me evident.

Online training

Van single
naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Inmiddels weet ik dat niet meer zo ­zeker. Je kunt je flink vergissen in wat er al dan niet gebeurt in de bedden van ­andere mensen; dat weet iedereen die weleens heeft geslapen in een hotel met dunne muren, terwijl je geen van de keurige types in de ontbijtzaal zou verdenken van zulk wulps wangedrag.

Bovendien: angst om alleen te zijn kan zoveel vormen aannemen. Er zijn relaties waarin een van tweeën altijd harder moet werken. Halsoverkop-­ verliefdheden-op-de-eerste-de-beste, ­relaties die knellen als te kleine schoenen, uitgedoofde broer-zusverhoudingen.Dat sommigen uit angst om alleen te blijven zelfs genoegen nemen met een ongeschikte partner, zoals nu ook ­wetenschappelijk is aangetoond, is in dat licht helemaal niet zo gek.

Je kunt die angst veroordelen. Maar de natuur heeft ons nu eenmaal de ­genetische opdracht meegegeven om een partner te vinden. Dus voelen we ons simpelweg veiliger als we het leven kunnen delen met een ander beestje, zelfs als die relatie verre van ideaal is.

De lastigste opdracht is om de grens te bepalen tussen ‘niet ideaal’ en ronduit slecht. Toegegeven: bij elkaar blijven omdat je weet wat je hebt klinkt niet erg romantisch. Maar is het niet nog treuriger om te blijven hopen dat er ­ergens anders iemand voor je rondloopt die wél precies past op al je neuroses en eigenaardigheden, en dan ook nog de zelfde muzieksmaak heeft?

Online basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Je kunt van de regenpakkenstellen denken wat je wilt, maar die zien er in elk geval niet uit alsof ze zulke onpraktische illusies koesteren. En is er slecht weer op komst, dan zijn zij erop voorbereid.

 

auteur

Sterre van Leer

Elke keer als ik koffie ga halen, kom ik langs ‘de blije muur’. Op dat muurtje naast de keuken prikken we elke maand grappige tweets, mails en brieven die we binnenkrijgen.

» profiel van Sterre van Leer

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

‘Mijn familie keurt mijn vriend af’

Ik (39) heb een relatie met een gescheiden man met kinderen. Mijn moeder en broer willen niks met he...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Test

Waarvoor ben jij het bangst?

Lees verder
Column

‘Je bent de eerste therapeut die ons wegstuurt’

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik mijn doel helder voor ogen?

Lees verder
Advies

Wij zijn bang voor de buurman

Lees verder
Artikel

‘Juist wat je niet ziet is het allerengste’

Lees verder
Verhaal

Imposter syndroom: ‘Wat ik kan, kan toch iedereen’

Lees verder