Zijn koffer inpakken. Alvast zijn kleren klaarleggen voor de volgende dag. Erop toezien dat hij genoeg groenten op zijn bord schept. En zijn dagelijkse vitamines slikt. Zeggen dat hij een paraplu moet meenemen als het buiten regent. Nee, dit zijn geen voorbeelden van dingen die ouders voor hun kinderen doen, maar van wat sommige mensen voor hun partner doen.

"Écht lief zijn is niet opdringerig."

-

De Amerikaanse relatietherapeut William Berry ziet ze regelmatig in zijn praktijk: stellen bij wie de ene partner de andere ‘bemoedert’. Volgens hem kennen de meeste mensen dit relatiepatroon wel bij anderen, maar heeft lang niet iedereen het door als dit in zijn eigen relatie speelt. En dat is slecht nieuws, want het is volgens hem een verstorend patroon dat schadelijk kan zijn voor beide partners.
In principe is er natuurlijk niets mis met zorgen voor je geliefde, zegt emeritushoogleraar en relatietherapeut Alfons Vansteenwegen. ‘Als je van iemand houdt, dan wil je iets voor diegene doen. Bij liefde hoort ook geven en zorgen. Maar als je je partner vertelt hoe hij zijn das moet knopen of hoe hij de vaatwasser moet inruimen, kan hij zich daardoor gekleineerd voelen en als een kind behandeld. Dat soort, op het oog onschuldige, opmerkingen kunnen de ander onbedoeld tegen de haren in strijken: ‘Ga je me nu wéér vertellen hoe ik me moet gedragen?’

Log in om verder te lezen.