Moederen over je man

Net als je partner heb je een drukke baan. Toch draai jíj meestal op voor de huishoudelijke taken en regeldingen. Herkenbaar? Doorbreek zo’n patroon voor het te laat is, zeggen relatietherapeuten. Want behalve oneerlijk, is het ook een liefdes- en libidokiller.

Zijn koffer inpakken. Alvast zijn kleren klaarleggen voor de volgende dag. Erop toezien dat hij genoeg groenten op zijn bord schept. En zijn dagelijkse vitamines slikt. Zeggen dat hij een paraplu moet meenemen als het buiten regent. Nee, dit zijn geen voorbeelden van dingen die ouders voor hun kinderen doen, maar van wat sommige mensen voor hun partner doen.

"Écht lief zijn is niet opdringerig."

-

De Amerikaanse relatietherapeut William Berry ziet ze regelmatig in zijn praktijk: stellen bij wie de ene partner de andere ‘bemoedert’. Volgens hem kennen de meeste mensen dit relatiepatroon wel bij anderen, maar heeft lang niet iedereen het door als dit in zijn eigen relatie speelt. En dat is slecht nieuws, want het is volgens hem een verstorend patroon dat schadelijk kan zijn voor beide partners.
In principe is er natuurlijk niets mis met zorgen voor je geliefde, zegt emeritushoogleraar en relatietherapeut Alfons Vansteenwegen. ‘Als je van iemand houdt, dan wil je iets voor diegene doen. Bij liefde hoort ook geven en zorgen. Maar als je je partner vertelt hoe hij zijn das moet knopen of hoe hij de vaatwasser moet inruimen, kan hij zich daardoor gekleineerd voelen en als een kind behandeld. Dat soort, op het oog onschuldige, opmerkingen kunnen de ander onbedoeld tegen de haren in strijken: ‘Ga je me nu wéér vertellen hoe ik me moet gedragen?’

Log in om verder te lezen.

auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vrouwen hebben niet zomaar seks

Vrouwen hebben wel 237 uiteenlopende motieven om met iemand tussen de lakens te duiken, ontdekten de...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Artikel

Zo krijg je een gelijkwaardige relatie

Lees verder
Artikel

Secretaresse werkt liever voor een man

Lees verder
Artikel

In therapie bij relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven

Lees verder
Artikel

De relatie-carrousel

Lees verder
Kort

Doe mij mezelf maar

Lees verder
Artikel

Verstrengelde levens

Lees verder