Jong en altijd pijn

Je ziet niets aan ze, maar de vijf jonge mensen op de volgende pagina’s hebben elke dag pijn. Hoe blijf je dan meedoen in het leven? ‘Soms ga ik tóch dansen met vriendinnen, terwijl dat meer pijn oplevert.’ 

‘Mijn lichaam zit niet te wachten op alcohol, hoge hakken en laat opblijven’

Lotte (27) is ondernemer. Door een vorm van reuma heeft ze altijd last van haar gewrichten.
‘Elke dag voel ik een zeurende pijn in mijn knie, polsen of ellebogen. Er is altijd een plek die zeer doet en mijn gewrichten zijn vaak stijf. ’s Nachts knarsetand ik zo hard dat mijn kaken er zeer van doen. Mijn lichaam verwerkt op deze manier waarschijnlijk de stress die ontstaat door de continue pijnprikkels.

Als peuter had ik kinderreuma, maar daar groeide ik overheen. Jarenlang had ik geen klachten, ik volleybalde op topniveau – tot ik opeens last kreeg van mijn knie. De reuma was teruggekomen, ik moest veel rust nemen en mijn droom om mee te doen aan de Olympische Spelen ging in rook op. Uiteindelijk moest ik zelfs helemaal afscheid nemen van het volleybal. Zonder mijn sport voelde ik me intens verloren. Ik kroop in mijn schulp, boos en verdrietig. Dat niemand kon zeggen of de pijn ooit zou weggaan, vond ik mentaal heel zwaar.

Online training

Vergroot je zelfvertrouwen

  • Bewezen effectief
  • Technieken uit de cognitieve gedragstherapie
  • Inclusief dagboek-app

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Door medicatie, fysiotherapie en yoga zijn de ontstekingen rustiger geworden, maar de pijn accepteren blijft een beproeving. Ik probeer hem te omarmen in plaats van ertegen te vechten en te focussen op wat ik nog wél kan, zoals mijn onderneming opstarten. Dat maakt me krachtiger en positiever.
Yoga leert me om lief te zijn voor mezelf, maar soms kies ik ervoor om over mijn grenzen te gaan. Dan ga ik toch dansen met vriendinnen, hoewel dat meer pijn oplevert. Ik weet dat mijn lichaam niet zit te wachten op alcohol, hoge hakken en laat opblijven, maar ik wil niet alle leuke dingen overslaan.
Niemand weet hoe de reuma zich zal ontwikkelen. Soms ben ik angstig over de toekomst: wat als ik arbeidsongeschikt word? Afhankelijk word van anderen? Die gedachten krijgen aandacht – ik praat erover en huil even flink – en dan schuif ik ze vriendelijk terzijde. Daarna kan ik weer door met plannen maken.’

Log in om verder te lezen.

auteur

Hedy Jak

» profiel van Hedy Jak

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoofdpijn als ik niet werk

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Interview

Daarom werd ik coach: ‘Het onzekere bestaan als actrice past niet bij me’

Op haar 18de vertrok Dominique Seedorf van het Brabantse Nuenen naar Amsterdam om naar de Toneelscho...

Lees verder
Artikel

Alternatieve geneeswijzen Geen bewijs, wel effect

Lees verder
Artikel

Tekenfilms tegen de pijn

Lees verder
Artikel

rouwverwerking ‘Een voelen dat de adem inhoudt…’

Lees verder
Artikel

De onleefbaarheidvan perfect geluk

Lees verder
Artikel

‘Ik heb geproefd hoe wezenlijk het leven is’

Lees verder
Advies

Chronische pijn na auto-ongeluk – mijn vriend reed

Lees verder