‘Je moet erdoorheen’

Verdriet, boosheid, pijn: we reageren het af of vluchten ervoor weg. Maar juist de momenten waarop we worden gekwetst, juist de gebeurtenissen die ons boos maken of wanhopig, bevatten waardevolle levenslessen.

Ze reageert automatisch. Meestal boos. Zonder dat ze doorheeft waarop ze precies reageert. Het gebeurt hoogleraar Brené Brown wanneer iemand die zich ongevraagd opdringt als agent voor haar lezingen, haar ook nog fijntjes wijst op een verkeerde uitspraak (‘Trouwens, toen je Pema Chödrön aanhaalde in je lezing, zei je “PEE-ma CHO-dron.” De juiste uitspraak is “Pim-a Chod-ron”.’) Het gebeurt als haar partner op vakantie niet doorheeft dat ze een enorm gevoel van verbondenheid tegen hem uitspreekt, en hij antwoordt met een opmerking over de kwaliteit van het zwemwater. Het gebeurt als ze een hotelkamer moet delen, tijdens een congres waar ze toch al niet wilde zijn, met iemand die het gezamenlijke bankstel gebruikt om de saus van haar handen te vegen.

Ze ontploft vanbinnen. Eén moment is er ruimte voor verbijstering – Hoort hij niet wat ik zeg? Ziet ze niet wat ze doet? – en dan begint haar hart als een razende te pompen. Ze voelt de woede door haar aderen jagen. Alles in haar maakt zich klaar om verbale klappen uit te delen. ‘Kwets ze voordat ze jou kwetsen. Of op z’n minst zodra ze jou kwetsen. Zo heb

Log in om verder te lezen.
Boekentip

Sterker dan ooit

Brené Brown
Boekentip

Compassie als sleutel tot geluk

Monique Hulsbergen & Ernst Bohlmeijer
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo stop je met troost-eten

Lees verder
Kort

Opnieuw in vuur en vlam

Stellen die al lang bij elkaar zijn, zijn meestal niet meer zo actief tussen de lakens als aan het b...

Lees verder
Advies

Help: mijn valkuil is en blijft snaaien!

Lees verder
Artikel

De verborgen betekenis van geld

Lees verder
Artikel

Snel boos? Ontdek welke emotie er echt onder zit

Lees verder
Artikel

Overschatte kleuters

Lees verder
Advies

Waarom kun je pijnlijke emoties beter niet negeren?

Lees verder
Artikel

Alledaagse ergernissen

Lees verder