Milgrams gehoorzaamheidsexperiment

We will pay you $4.00 for one hour of your time. Persons needed for a study of memory.’ Met een advertentie in de locale krant werden proefpersonen geronseld voor wat een van de beroemdste experimenten in de geschiedenis van de psychologie zou worden. Aangekomen in het laboratorium van de Yale-universiteit, wordt de proefpersoon verteld dat het gaat om een onderzoek naar de gevolgen van straf op leren.

Zimbardo’s gevangenisexperiment

Zimbardo’s gevangenisexperiment

Wanneer je het over goed en kwaad hebt, kun je niet voorbij gaan aan dit klassieke experiment uit de...

Lees verder

Hij wordt aangewezen als leraar en een andere aanwezige, die in werkelijkheid een medewerker is van het onderzoek, wordt aangewezen als leerling. De leerling moet allerlei woordparen leren en reproduceren. Hij zit in een andere ruimte, zodat de proefpersoon hem niet kan zien, maar wel kan horen.

Wanneer hij een fout antwoord geeft, moet de proefpersoon hem straffen door hem steeds zwaardere elektrische schokken toe te dienen. De schokken worden toegediend door middel van dertig hendeltjes, oplopend van 15 volt tot 450 volt. De hendels zijn gelabeld, variërend van ‘lichte schok’ en ‘matige schok’ tot ‘gevaar: zware schok’. Onder de laatste twee hendeltjes staat alleen nog maar geschreven: xxx.

Kwaad berokkenen

De sociaal-psycholoog Stanley Milgram wilde weten hoe ver mensen zouden gaan in het kwaad berokkenen aan anderen, uit gehoorzaamheid aan een autoriteit.

Log in om verder te lezen.