Blinde gehoorzaamheid

Wanneer je het over goed en kwaad hebt, kun je niet voorbij gaan aan twee klassieke experimenten uit de psychologie: het gehoorzaamheidsexperiment van Milgram en het gevangenisexperiment van Zimbardo. Alhoewel ze in de jaren zestig en zeventig werden uitgevoerd, zijn de resultaten nog steeds actueel.

Milgrams gehoorzaamheidsexperiment

We will pay you $4.00 for one hour of your time. Persons needed for a study of memory.’ Met een advertentie in de locale krant werden proefpersonen geronseld voor wat een van de beroemdste experimenten in de geschiedenis van de psychologie zou worden. Aangekomen in het laboratorium van de Yale-universiteit, wordt de proefpersoon verteld dat het gaat om een onderzoek naar de gevolgen van straf op leren. Hij wordt aangewezen als leraar en een andere aanwezige, die in werkelijkheid een medewerker is van het onderzoek, wordt aangewezen als leerling. De leerling moet allerlei woordparen leren en reproduceren. Hij zit in een andere ruimte, zodat de proefpersoon hem niet kan zien, maar wel kan horen. Wanneer hij een fout antwoord geeft, moet de proefpersoon hem straffen door hem steeds zwaardere elektrische schokken toe te dienen. De schokken worden toegediend door middel van dertig hendeltjes, oplopend van 15 volt tot 450 volt. De hendels zijn gelabeld, variërend van ‘lichte schok’ en ‘matige schok’ tot ‘gevaar: zware schok’. Onder de laatste twee hendeltjes staat alleen nog maar geschreven: xxx.

De sociaal-psycholoog Stanley Milgram wilde weten hoe ver mensen zouden gaan in het kwaad berokkenen aan anderen, uit gehoorzaamheid aan een autoriteit. De

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Howard Gardner: ‘U bezit acht intelligenties’

Wat is intelligentie? Het standaardantwoord uit de psychometrie luidt: 'Intelligentie is wat een int...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Wat kinderdromen je vertellen

De meeste dromen zijn juist géén bedrog. De nachtelijke belevenissen van je kind weerspiegelen zij...

Lees verder
Kort

Baby ervaart pijn sterker

Lees verder
Artikel

‘Alsof iemand met een biljartkeu mijn oog uitsteekt’

Lees verder
Artikel

Vrijwilligerswerk

Lees verder
Artikel

De gave van het woord

Lees verder
Artikel

Psychische schade door Big Brother?

Lees verder
Artikel

De eerste keer bij de therapeut

Lees verder