Een hand als pijnstiller

Als je geliefde ergens pijn heeft, houd dan zijn of haar hand vast.

Dat adviseren Israëlische pijnonderzoekers. Met een kleine warmtestraler dienden ze ongevaarlijke pijn toe op de arm van mensen, en vroegen hun partner daarbij hun hand vast te pakken. Deze proefpersonen bleken een stuk minder pijn te voelen dan anderen die het zonder de hand van hun partner moesten stellen.

Aanraking heeft dus een pijnverlichtend effect, maar er blijkt nog een werking te zijn. Bij degenen die hand in hand zaten, gingen hartslag en ademhaling meer synchroon lopen. Uit eerder onderzoek weten we dat dit fysieke ‘in sync’ zijn positieve psychologische effecten heeft: het leidt ertoe dat mensen een sterkere band voelen en beter op elkaar ingespeeld raken. En, werd duidelijk uit dit onderzoek: hoe meer de partners ‘in sync’ raakten terwijl ze elkaars hand vasthielden, hoe minder de pijn.

The role of touch in regulating inter-partner physiological coupling during empathy for pain, Scientific Reports, 2017, vol. 7
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Recensie

Waarom de liefde nooit went

Het winnen van de loterij, een promotie maken… alles went. Maar er is één uitzondering, stelt we...

Lees verder
Column

Dochters

Kijk, daar in het midden zit mijn oma. Het is haar negentigste verjaardag, in de keuken staat de doo...

Lees verder
Artikel

Alice Miller: ‘We moeten de verdrongen pijn voelen’

Lees verder
Artikel

De schoonheid van het alleenzijn

Lees verder
Artikel

Geen beter geheugenmet wonderpillen

Lees verder
Kort

Twee typen depressie

Lees verder
Artikel

Hoe eerlijk moet je zijn?

Lees verder
Artikel

De pijn van de afwijzing

Lees verder