Een hand als pijnstiller

  • 146 woorden
  • leestijd is 1 minuut
Als je geliefde ergens pijn heeft, houd dan zijn of haar hand vast.

Dat adviseren Israëlische pijnonderzoekers. Met een kleine warmtestraler dienden ze ongevaarlijke pijn toe op de arm van mensen, en vroegen hun partner daarbij hun hand vast te pakken. Deze proefpersonen bleken een stuk minder pijn te voelen dan anderen die het zonder de hand van hun partner moesten stellen.

Aanraking heeft dus een pijnverlichtend effect, maar er blijkt nog een werking te zijn. Bij degenen die hand in hand zaten, gingen hartslag en ademhaling meer synchroon lopen. Uit eerder onderzoek weten we dat dit fysieke ‘in sync’ zijn positieve psychologische effecten heeft: het leidt ertoe dat mensen een sterkere band voelen en beter op elkaar ingespeeld raken. En, werd duidelijk uit dit onderzoek: hoe meer de partners ‘in sync’ raakten terwijl ze elkaars hand vasthielden, hoe minder de pijn.

The role of touch in regulating inter-partner physiological coupling during empathy for pain, Scientific Reports, 2017, vol. 7
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Therapie – Sneller effect van antidepressiva

Lees verder
Test

Hoeveel tijd alleen heb je nodig?

Lees verder
Artikel

Zo doen anderen wat ú wilt

Lees verder
Column

‘Je bent de eerste therapeut die ons wegstuurt’

Lees verder
Advies

Ik heb spijt van mijn scheiding

Lees verder
Column

Column: Liefdesbrief

Lees verder
Interview

Helen Fisher: ‘Verliefdheid is een oerdrift’

Lees verder
Advies

Mijn vriend knuffelt me niet

Lees verder