‘Ik heb geproefd hoe wezenlijk het leven is’

Als je te horen krijgt dat jekanker hebt, is dat een traumatische ervaring. Kanker tast niet alleen het lichaam aan, maar ook de psyche. Het Utrechtse Helen Dowling Instituut helpt kankerpatiënten uit het zwarte gat.

omgaan met kanker

Tineke Evers (57) kreeg ongeveer een jaar geleden te horen dat ze kanker heeft.

Op 25 oktober 2002 werd mijn zoon 25 jaar. Dat zouden we met z’n tweeën gaan vieren in Rome. Eindelijk eens tijd voor elkaar. Maar ik had zó’n pijn in mijn buik dat het niet kon doorgaan. Wat een teleurstelling was dat! Mijn gynaecoloog zei dat er iets niet goed zat bij mijn eierstokken en dat ik geopereerd moest worden. Toen ik bijkwam, werd me meteen verteld dat het kanker was. ‘Ik heb een duivelse mededeling voor u’, zei de arts na verder onderzoek. Ik had darmkanker, al uitgezaaid naar mijn buik. In principe had ik nog een jaar te leven. Ik voelde me helemaal wegzakken in de stoel.

Ik weet nog dat we naar de auto liepen, ik was helemaal verdwaasd. Ik vatte het niet. Ik huilde wel een beetje, maar niet echt. Toen we thuiskwamen zei een van de kinderen: “Nou, laten we dan maar een borrel nemen.— “Zoek maar een goede fles wijn uit’, zei ik, “want nu wil ik ook geen bocht meer!— In één middag werd alles op zijn kop gezet. Ik dacht: straks ben ik er niet eens

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik voel me niets meer waard sinds mijn ziekte

Lees verder
Artikel

Kinderen bij de Billie Boem-club

Op het oog lijkt het een gewone knutselklas, maar in de Billy Boem-club komen alleen kinderen die th...

Lees verder
Advies

Kan EMDR ook trauma’s voorkomen?

Lees verder
Artikel

Mysteries van de Geest

Lees verder
Advies

Wat helpt bij bonkende en stekende hoofdpijn?

Lees verder
Artikel

Moe na kanker

Lees verder
Advies

Gevallen tijdens het skiën

Lees verder
Artikel

De schoonheid van het alleenzijn

Lees verder