Volg de vingers van je therapeut, denk daarbij aan die vervelende ervaring waar je zoveel last van hebt, volg de associaties die in je opkomen en in drie tot vijf sessies ben je van je probleem verlost. Dat is kort samen­gevat wat emdr-behandelaars beloven. De vlugge oogbewegingen van Eye Movement Desensitization and Reprocessing leiden volgens hen tot een versnelde verwerking van traumatische herinneringen; de hersenprocessen die worden opgewekt door de oogbewegingen zouden de emotionele lading doven die aan de ervaring verbonden is.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

‘Een hoop hocus pocus met weinig onderbouwing,’ vinden critici. ‘Uniek in snelheid en doeltreffendheid,’ roepen aanhangers. Feit is dat emdr uit veel onderzoek als effectief naar voren komt. In Nederland staat de behandelmethode inmiddels op de lijst met voorkeursbehandelingen bij posttraumatische stress-stoornis. Ze wordt ook steeds meer ingezet bij aandoeningen als burn-out en fobieën.

Dit jaar viert emdr zijn twintigste ‘verjaardag’. En Francine Shapiro, de grondlegster en al twee decennia het boegbeeld van emdr, is nog altijd even enthousiast. In haar huis aan de ruige Noord-Californische kust raakt ze niet uitgepraat over het wonder van haar vondst.

EMDR heeft vanaf het begin aan flink wat kritiek blootgestaan. Was het nooit moeilijk gemotiveerd te blijven?

‘Totaal niet.

Log in om verder te lezen.