De vraag

Ik wil af van mijn overgeeffobie

Hallo mevrouw de Neef,
Al heel lang worstel ik met mijn overgeeffobie. Inmiddels kan ik er een klein beetje mee omgaan - ik heb zelfs laatst een meisje in de auto gehad met extreme reisziekte (die overigens niet misselijk werd). Het zit me echter nog steeds in de weg.

Nu heb ik gelezen over ‘mind tuning’. Ik heb met iemand erover aan gesproken, en volgens die mevrouw is het echt goed te verhelpen. Hoewel ik de angst gedeeltelijk wel accepteer zou ik er toch graag nog beter mee om willen leren gaan. Ik heb al exposure therapie gehad en doe aan mindfulness (waar ik meer aan heb dan aan die hele exposure).

Maar, die 'mind tuning' kost bijna 1000 euro en ik krijg de ziektekostenverzekering niet zover dat ze dat willen betalen. Ik heb hen aangeboden er een zeer uitgebreid verslag over te schrijven zodat ze informatie krijgen over de werkzaamheid, maar helaas, ze willen er niet aan.

Nu is 1000 euro voor mij een ontzettende hap geld en ik ben best bereid daarvoor te sparen, maar ik zou zo graag ervaringen horen van anderen! Die staan natuurlijk ook op de site van de ‘mind tuning’, maar ik weet niet hoe betrouwbaar die zijn. Heeft u enige ervaring met deze vorm van fobiebegeleiding?

Met vriendelijke groet,
AnoniemHet advies

Expert

Manja de Neef

Beste Margreet,
Een fobie kan hardnekkig zijn, zeker als je de angst al van jongs af aan hebt en allerlei situaties bent gaan vermijden. Uit je brief begrijp ik dat dat bij jouw overgeeffobie het geval is.

In de Multidisciplinaire Richtlijn Angststoornissen staat beschreven welke behandeling bij de verschillende angststoornissen is aangewezen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van verschillende behandelvormen. Bij een specifieke fobie, waaronder een overgeeffobie valt, is exposure de behandeling van eerste keuze. De fobicus moet zich blootstellen aan situaties die hij vanwege zijn angst is gaan vermijden. Daardoor zal de angst geleidelijk afnemen.

Jij hebt al exposure therapie gehad, en dat heeft je zeker verder geholpen. Je accepteert de angst gedeeltelijk, schrijf je, je kunt er beter mee omgaan - je hebt zelfs laatst een meisje in de auto gehad met extreme reisziekte. Ik vind dat al een behoorlijke overwinning op je fobie!

Een overgeeffobie (de angst dat je zelf zult gaan overgeven of dat anderen dat in jouw bijzijn zullen doen) wijkt iets af van andere fobieën, omdat er behalve van angst ook sprake is van walging. Exposure helpt om de angst te verminderen, maar krijgt minder gemakkelijk vat op de walging. Het duurt langer voor dát aspect van de fobie afneemt.

Het kan heel frustrerend zijn om te merken dat je fobie zo hardnekkig is, terwijl je er zo hard aan werkt. Het is naar maar waar: voor iedere fobie geldt dat je moet blijven oefenen. Je moet je blijven blootstellen aan situaties waar je bang voor was of nog bent. Ook moet je alert blijven op vermijdingsgedrag dat voor jou vanzelfsprekend is, maar bij nadere beschouwing toch overbodig is.

Herhalen en eventueel verfijnen van de exposure ligt voor de hand. Het kost je geen geld, maar wel energie en doorzettingsvermogen. En ook al blijft ‘overgeven’ waarschijnlijk een gevoelig thema, je hebt nog wel wat te winnen!

Ik wens je veel succes,
Manja de Neef

P.S. Op de site van de stichting Emetofobie vind je ook veel nuttige informatie over de overgeeffobie, en op deze site van de GGZ staan de richtlijnen voor behandeling.Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Als je lichaam vals alarm slaat

Het zweet brak me uit, ik verstijfde en mijn hart klopte als een razende. Ik wist zeker dat er iets ...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Laat het los, moeders

Vaders zijn meer dan ooit betrokken bij de opvoeding, en toch vinden veel moeders dat ze het beter k...

Lees verder
Advies

Angst voor stotteren weerhoudt me van telefoneren

Lees verder
Advies

Helpt EMDR bij pestervaringen?

Lees verder
Artikel

Niet in het stuur knijpen

Lees verder
Interview

Anna Drijver: ‘Nog nooit heb ik me zó geschaamd’

Lees verder
Advies

Hoe krijg ik mijn angstige gedachten onder controle?

Lees verder
Artikel

Slangenangst

Lees verder