‘Ik werd wakker met een ongelofelijke druk op mijn borst, die uitstraalde naar mijn linkerarm. De pijn was onmenselijk. Ik transpireerde enorm; het kwam uit elke porie. De huisarts zei: “Dit is een klassiek geval van een hartinfarct.” Mijn man belde de ambulance en ik werd opgenomen in het ziekenhuis. Na onderzoek zeiden ze dat er met mijn hart niets aan de hand was. Dat kon ik bijna niet geloven.’ Het was het eerste bezoek van Ingeborg van Breugel (52) aan het ziekenhuis, een paar jaar geleden. Naar binnen via de poli cardiologie, naar buiten via de afdeling psychiatrie. De ondraaglijke pijn op haar borst bleek een psychische oorzaak te hebben. Ze slikt nu een antidepressivum en het gaat beter met haar. Soms voelt ze nog een lichte druk op haar borstkas, maar het zijn niet meer de hevige aanvallen van toen.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft als enige ziekenhuis in Nederland een nauwe samen­werking tussen de afdelingen cardiologie en psychiatrie. Dat lijkt geen overbodige luxe. Zo’n dertig procent van de mensen die voor het eerst met pijn op de borst en hartkloppingen op eerstehulpafdelingen belanden, heeft een volledig gezond hart. Uit het promotieonderzoek van de Maastrichtse cardiologe

Log in om verder te lezen.