Jon Kabat-Zinn ‘Je hoeft nergens te komen, als je maar aanwezig bent’

 • 1821 woorden
 • leestijd is
 • 10 minuten
Mindfulness is geen trucje of techniek waarmee je even iets ‘fikst’, het is een levenswijze die voor veel mensen heilzaam is. En de bewijzen daarvoor nemen toe, zegt Jon Kabat-Zinn, de man die het Westen aan het mediteren kreeg. ‘Bij depressie blijkt mindfulness even goed te werken als medicatie.’

Het is 1965 en een student moleculaire biologie stommelt verlegen een zaaltje binnen waar wat mensen bijeen zijn om over zenboeddhisme te leren. Die eerste meditatieles die hij volgde, zegt Jon Kabat-Zinn vijftig jaar later, was een openbaring. ‘Al mijn getob over mijn toekomst en relaties kwam in een ruimer perspectief te staan. Ik vond het transformerend.’ Een aantal jaren later maakt Kabat-Zinn meditatie toegankelijk voor westerlingen door de oosterse rituelen weg te laten. Hij ontwikkelt een training van acht weken waarin mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met meditatie: de mindfulness based stress reduction, mbsr.

"Het gaat erom dat je je leven helemaal omarmt en alles verwelkomt: the good, the bad and the ugly"

-

In 1979 vraagt hij of hij in het ziekenhuis in Massachusetts waar hij werkt als microbioloog, mindfulness mag geven aan patiënten met chronische klachten, omdat hij gelooft dat hij ze iets heilzaams kan bieden. Die kans krijgt hij. Hij laat ze onder meer mediteren en yoga doen. Meteen al rapporteren zijn cursisten dat ze zich beter kunnen ontspannen en hun klachten meer accepteren.
Inmiddels is Kabat-Zinn 70 jaar en met pensioen, maar mindfulness wint wereldwijd nog altijd aan populariteit: in de gezondheidszorg en in bedrijven, instituties en regeringen – honderd Britse parlementariërs hebben zelfs een cursus gevolgd. Vanaf het begin heeft de microbioloog de effecten

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Eveline Brandt

» profiel van Eveline Brandt
 • Meer over

  Mindfulness

  Alles steeds met een frisse blik bekijken, dat is het geheim van een mindful leven. Het is geen trucje of techniek waarmee je even iets ‘fikst’, maar een levenswijze die voor veel mensen – bewezen – heilzaam is.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Mindfulnesswandeling tegen somberheid

Wandelen en mindfulness is een perfecte combinatie. Trek je lekkerste schoenen aan en maak deze mind...

Lees verder
Artikel

Als je het minst favoriete kind bent

70% van de ouders behandelt de kinderen ongelijk. Iedere ouder weet dat je geen kinderen moet voortr...

Lees verder
Advies

Helpt mindfulness bij slaapproblemen?

Lees verder
Artikel

Waarom aandachtsmeditatie werkt

Lees verder
Artikel

Ontspannen en alert

Lees verder
Artikel

Niks doen helpt óók

Lees verder
Artikel

Exit automatische piloot

Lees verder
Artikel

Kijken met kinderogen

Lees verder