Je ogen mogen best dwalen

Redacteur Janneke Gieles leert (nog) beter ondervragen Ik kijk recht in de ogen van mijn gesprekspartner, die ik nog niet ken. Hij vertelt over zijn studie in Groningen, jaren terug. Ik fixeer mijn blik op zijn ogen, merk dat hij zich ongemakkelijk begint te voelen, maar blijf hem gevangen houden. Achteraf weet ik me nauwelijks […]

Redacteur Janneke Gieles leert (nog) beter ondervragen

Ik kijk recht in de ogen van mijn gesprekspartner, die ik nog niet ken. Hij vertelt over zijn studie in Groningen, jaren terug. Ik fixeer mijn blik op zijn ogen, merk dat hij zich ongemakkelijk begint te voelen, maar blijf hem gevangen houden. Achteraf weet ik me nauwelijks iets te herinneren van wat hij heeft verteld.

Nee, ik ben niet op een datingcursus, maar op het seminar ‘De kunst van het vragen stellen’. Zojuist hebben we ervaren hoe het is als je iemand recht blijft aankijken terwijl hij antwoord geeft op je vraag: zowel de ondervraagde als de vragensteller kan zich dan voor geen meter concentreren op het antwoord. Beter is het om je blik ook af en toe te richten op andere delen in het gezicht, het voorhoofd bijvoorbeeld, de wangen, de kin.

Mensen onbevangen laten vertellen door ze op de juiste manier vragen te stellen, dat is het leerdoel van vandaag. Iets wat goed van pas komt bij mijn werk, waarvoor ik vaak mensen interview over gevoelige kwesties, zoals eenzaamheid of een slechte jeugd. Hoewel zo iemand zich meestal zelf heeft aangemeld om erover te vertellen, draaien we tijdens het interview

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Neurowetenschapper Tali Sharot: ‘Met emoties overtuig je sneller dan met feiten’

Vaccineren, genderneutrale toiletten, orgaandonatie... In al die discussies zijn we geneigd om de an...

Lees verder
Artikel

Eerste hulp op de achterbank

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Advies

Mijn partner wil niet praten

Lees verder
Advies

Mijn puber wijst alle hulp af

Lees verder
Artikel

Lastige types herkennen (en aanpakken) met de Roos van Leary

Lees verder
Advies

Waarom mailen mannen zo kort?

Lees verder
Artikel

De psychologie van het e-mailen

Lees verder
Advies

Ik wil dat mijn dochter minder uitgaat

Lees verder