Je ogen mogen best dwalen

Redacteur Janneke Gieles leert (nog) beter ondervragen Ik kijk recht in de ogen van mijn gesprekspartner, die ik nog niet ken. Hij vertelt over zijn studie in Groningen, jaren terug. Ik fixeer mijn blik op zijn ogen, merk dat hij zich ongemakkelijk begint te voelen, maar blijf hem gevangen houden. Achteraf weet ik me nauwelijks […]

Redacteur Janneke Gieles leert (nog) beter ondervragen

Ik kijk recht in de ogen van mijn gesprekspartner, die ik nog niet ken. Hij vertelt over zijn studie in Groningen, jaren terug. Ik fixeer mijn blik op zijn ogen, merk dat hij zich ongemakkelijk begint te voelen, maar blijf hem gevangen houden. Achteraf weet ik me nauwelijks iets te herinneren van wat hij heeft verteld.

Nee, ik ben niet op een datingcursus, maar op het seminar ‘De kunst van het vragen stellen’. Zojuist hebben we ervaren hoe het is als je iemand recht blijft aankijken terwijl hij antwoord geeft op je vraag: zowel de ondervraagde als de vragensteller kan zich dan voor geen meter concentreren op het antwoord. Beter is het om je blik ook af en toe te richten op andere delen in het gezicht, het voorhoofd bijvoorbeeld, de wangen, de kin.

Mensen onbevangen laten vertellen door ze op de juiste manier vragen te stellen, dat is het leerdoel van vandaag. Iets wat goed van pas komt bij mijn werk, waarvoor ik vaak mensen interview over gevoelige kwesties, zoals eenzaamheid of een slechte jeugd. Hoewel zo iemand zich meestal zelf heeft aangemeld om erover te vertellen, draaien we tijdens het interview

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik kan slecht contact maken

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Deze week in ‘De Psycho Show’

Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink presenteren vanaf september samen 'De Psycho Show'. In dit spli...

Lees verder
Advies

Ik heb weinig aandacht voor mijn gesprekspartners

Lees verder
Advies

Hoe geef ik mijn dochter meer ruimte?

Lees verder
Artikel

Minder praten, meer luisteren

Lees verder
Advies

Mijn dominantie helpt mijn relatie om zeep

Lees verder
Advies

Waarom mailen mannen zo kort?

Lees verder
Artikel

Psychologische oorlogvoering

Lees verder