Lastige types herkennen (en aanpakken) met de Roos van Leary

Je kunt je wild ergeren aan die zeurende vriendin, bazige moeder of botte baas. Maar je kunt ook eens proberen zelf anders te reageren op hun gedrag. Want de kans is groot, zegt trainer Bert van Dijk, dat de sfeer dan een stuk verbetert.

Zo pak je ze aan

‘Welke lastige types maken u het leven zuur?’, was onlangs de vraag op de Facebookpagina van Psychologie Magazine. In luttele minuten stroomden de reacties binnen. Een breed spectrum aan irritante types passeerde de revue. We ergeren ons aan betweters, aanstellers en opportunisten. Aan zeurders, horken en zwartkijkers; haantjes, hokjesdenkers en klagers.

Trainer Bert van Dijk is bij uitstek degene die weet hoe je met dit soort irritante types moet omgaan. Hij geeft er al meer dan twintig jaar cursussen over. Wat zijn de types waarover zijn cursisten zich het vaakst opwinden? Van Dijk: ‘De mkz’ers: mopperaars, klagers en zeurders. En types die moeilijk te peilen zijn worden ook door veel mensen lastig gevonden.’

Op het gebied van werk merkt Van Dijk dat werknemers vaak klagen over dominante en botte bazen, en dat degenen die aan het roer staan juist last hebben van medewerkers met te weinig initiatief. En precies dáár, zegt hij, zit de crux: er zijn twee mensen nodig om een knellend patroon in stand te houden.

‘Wat er vaak aan de hand is, is dat zo’n leidinggevende denkt: íémand moet het doen, dus ik doe het zelf wel,’ zegt Van Dijk. ‘Maar zo ontneemt hij of zij anderen de mogelijkheid om iets te doen. Het komt ook veel voor dat een leidinggevende zó dominant is dat de medewerkers doodsbang zijn om fouten te maken.’ Een leidinggevende die wil dat werknemers meer initiatieven tonen, doet er dus slim aan om zich wat minder dominant op te stellen. Te vragen wat de plannen van de ander zijn, in plaats van zelf het voortouw te nemen. En heb je als werknemer last van een te dominante leidinggevende, dan kan het helpen om niet direct in de onderdanige rol te schieten, maar je eigen ideeën helder en duidelijk over het voetlicht te brengen.

Log in om verder te lezen.

auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Column

Lekker belangrijk

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Zeven zinvolle zaterdagen

De zaterdag gaat meestal op aan hockeyles, huiswerk en kamer opruimen. Maar wat als je hem ook voor ...

Lees verder
Interview

Daarom werd ik coach: ‘De nood is hoog, ik wilde me actief inzetten’

Lees verder
Column

Column: Zeg eens goeiemorgen

Lees verder
Advies

Hoe word ik een coach?

Lees verder
Test

Coach worden, iets voor jou?

Lees verder
Artikel

‘Wie steunde je?’

Lees verder
Artikel

Een coach vinden in 4 stappen

Lees verder